AI és szerzői jog #6: a Dreamwriter döntés

Korábban utaltunk arra breaking jelleggel, hogy egy kínai bíróság megállapította a Tencent cég által alkalmazott Dreamwriter algoritmussal készített tartalmak szerzői jogvédelmét. Reméltük, hogy előbb-utóbb hozzáférünk az ítélethez – ez most megtörtént.

Az IIC nemzetközi folyóirat 2020/5. száma tartalmazza az ítélet angol fordítását. (A tartalom innen érhető el, de csak a szükséges autorizáció után.)

És milyen jó, hogy ilyen fordítások léteznek! A breakingben nagyon tömören összefoglalt információk ugyanis végső soron megtévesztők. A jogvita alapjául szolgáló tények szerint ugyanis bár a Tencent ténylegesen alkalmazza a Dreamwriter algoritmust olyan hírek generálására, mint a jogvitában is érintett tőzsdei beszámolók, azonban az algoritmus által létrehozott valamennyi output három fázisos emberi szűrőn/ellenőrzésen esik keresztül, amelyek formai és tartalmi szempontok szerint elemzik a végterméket. Ezen tényleges emberi közreműködésre is tekintettel állapította meg a kínai elsőfokú bíróság, hogy a szerzői jog fennállhat a Tencent (mint munkáltató) oldalán.

Az ítélet számomra legfontosabb érve egy olyan gondolat, amelyet magam is hangsúlyozok e tárgykörben írt tanulmányomban (melyről a minap a WIPO rendezvényén is felszólaltam): mindaddig alkalmazhatóak a szerzői jog érvényes szabályai, amíg az inputot és az outputot érdemi (értsd: egyéni, eredeti) emberi hozzájárulás kapcsolja össze. A kínai bíróság ezt ilyen szépen rögzítette is! (Ennek is megfelelően a tanulmányom egy újabb bekezdéssel bővítendő, mielőtt elnyeri végső formáját.)

Aki teheti, próbáljon hozzáférni ehhez az ítélethez, tanulságos – és csak 8 oldal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük