Breaking: előzetes döntés a YouTube/Cyando ügyben

Megszületett az előzetes döntés az együttesen tárgyalt YouTube/Cyando ügyekben. Ennek lényege szerint a CDSM-irányelv átültetését megelőző időszakra nézve az online platformok (legkevesebb a videómegosztók és a tárhely-szolgáltatók) nem felelősek a végfelhasználók általi feltöltésekért – igaz, csak komoly feltételek érvényesülése esetén.

Röviden és tömören: az online platformok maguk nem végeznek nyilvánossághoz közvetítési magatartást, amennyiben végfelhasználóik tartalmakat töltenek fel a rendszereikbe, és az elektronikus kereskedelmi irányelv felelősségkorlátozási rendelkezéseit is segítségül hívhatják. Mindez azonban csak addig igaz, amíg nem játszanak aktív szerepet a végfelhasználói élmények alakításában, más szóval nem tanúsítanak olyan aktív magatartást, ami nélkül a tartalomfogyasztás egészében lehetetlenné válna. (Más szóval a szimpla tárhelyszolgáltatás még nem ilyen.) Ugyanakkor ide kapcsolódó elvárás a jogellenes tartalmak eltávolítása tudomásszerzés esetén, technikai intézkedések alkalmazása a jogsértések megakadályozására, illetve nem választhatják ki maguk a megosztandó tartalmakat. Továbbá a felelősségkorlátozási előírások alkalmazhatók rájuk nézve, azonban csak addig, amíg megfelelnek a tárhelyszolgáltatókkal szembeni neutrális/semleges magatartási előírásokkal. Végül az EUB azt is rögzítette, hogy ideiglenes intézkedés ugyanakkor kérhető az ilyen szolgáltatókkal szemben.

A sajtóközlemény elérhető innen, az ítélet hamarosan – nyaralás után – részletesebben kivesézésre kerül majd. Addig is íme egy gyors elemzés az IPKat blogról és az EULawLive oldalról.

3 thoughts on “Breaking: előzetes döntés a YouTube/Cyando ügyben”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük