VII. Copy21 blogshop – rövid beszámoló egy szuper eseményről

Hogy is lehetne egy röpke blogposztban összefoglalni azt, ami az immáron hetedik alkalommal megrendezett Copy21 blogshopunk elhangzott? Tizennégy kiváló előadás, izgalmas beszélgetések, kapcsolaterősítés – kell ennél több?

Ezúttal is hatalmas köszönet jár Pogácsás Anett kolléganőmnek, aki vendégül látta a rendezvényünket. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar gyönyörű dísztermében ezúttal is kb. 50 néző részvételével szerveztük három panelbe a tizennégy előadónkat. Elsőként dogmatikai/normatív kérdésekről beszélgettünk a közös jogkezelés, a felhasználási szerződések, a társszerződés, a divatipar és a panorámaszabadság aktuális vagy „örökzöld” kérdéseiről. Előadóink itt Békés Gergely, Fodor Klaudia Franciska, Pogácsás Anett, Prém Kata Zsófia és Kiss Dóra voltak, a panelt pedig Ujhelyi Dávid moderálta.

Egy kis kávészünet után kizoomoltunk kissé, és Békés Gergely moderálása mellett áttettük fókuszunkat nemzetközi vonatkozásokkal is bíró kérdésekre. Lábody Péter a készülő új WIPO műsorsugárzó szervezetek védelméről szóló egyezmény tervezetéről, Sápi Edit a színházi rendezők szerzői (vagy kapcsolódó) jogi védelmének nemzetközi körképéről, Harkai István a sajtókiadók kapcsolódó jogi oltalmának tartalmi elemeiről és első empirikus tapasztalatairól, Keserű Barna Arnold a szerzői és védjegyjogi oltalom egy érdekes keresztmetszetéről, a Terminátor filmekhez kapcsolódó, ám uniós védjegyként bejegyzett kifejezés törléséről tartott előadást, jómagam pedig a formálódó pastiche kivétel érdekességeiről beszéltem.

Végül ebédszünet után Pogácsás Anett hívott minket vissza a díszterembe, ahol következett a mesterséges intelligenciának szentelt panel. Grad-Gyenge Anikó az AI Act tervezetének szerzői jogi vonatkozásairól, Csősz Gergely az AI-jal generált tartalmak szerzői jogvédelmének választóvonalairól, Budea Cintia az AI és az amerikai forgatókönyvírók sztrájkjának átfedéseiről, végül Kaskovits Melinda a Glaze nevű alkalmazás szerzői jogosultak védelmében játszott szerepéről osztotta meg a gondolatait.

Idén is nagyon sokat tanultam a kollégáktól, de talán ezt mások nevében is kijelenthetem. Mindig egy élmény Budapestre utazni ezért a rendezvényért. Folytatás jövőre, immáron nyolcadjára!