Breaking News: digitális jogkimerülés e-könyvekre?

A Tom Kabinet ügy az egyik legjobban várt digitális szerzői jogi kérdést járja körbe: alkalmazható-e a jogkimerülés tétele az e-könyvek tartós letöltést eredményező „eladására”? Maciej Szpunar főtanácsnok indítványa a mai napon (szeptember 10.) durván délben nyilvánosságra került.

Részletes elemzés kb. 1 hét múlva (egészségügyi okokból nem ülök gép elé egy ideig), most csak az összegzést hadd idézzük:

„A fenti megállapítások alapján arra kell következtetnem, hogy mind a jogi, mind a teleológiai érvek amellett szólnak, hogy a terjesztési jog kimerülése szabályát az elektronikus könyvek online letöltés útján, tartós használat céljára történő rendelkezésre bocsátása vonatkozásában el kell ismerni. Többek között egy ilyen mű többszörözött példányának tartós birtoklása a rendelkezésre bocsátás e módjának és a tárgyi formában megjelenő többszörözött példányok terjesztése közötti hasonlóságot támasztja alá. Azonban úgy vélem, hogy az uniós jog jelenlegi állása szerint az ezzel ellentétes érveknek kell érvényesülniük. Többek között a jelen indítvány 36–49. pontjában kifejtett érvekről van szó, amelyek a nyilvánossághoz közvetítés jogának a letöltésre való kiterjesztésére irányuló egyértelmű uniós jogalkotói szándékára, a terjesztés jogának a többszörözött példány tulajdonjogának átruházására irányuló cselekményekre való korlátozására és a többszörözési jogra vonatkoznak. Ezeket a jogi érveket megerősítik a jelen indítvány 89–96. pontjában ismertetett teleológiai megfontolások.

Ezen okokból azt javaslom, hogy a Bíróság a rechtbank Den Haag (hágai bíróság, Hollandia) által előzetes döntéshozatalra előterjesztett kérdésekre a következő választ adja:

Az információs társadalomban a szerzői és szomszédos jogok egyes vonatkozásainak összehangolásáról szóló, 2001. május 22‑i 2001/29/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 3. cikkének (1) bekezdését és 4. cikkének (1) bekezdését úgy kell értelmezni, hogy az elektronikus könyvek online letöltés útján megvalósuló tartós rendelkezésre bocsátása nem az ezen irányelv 4. cikke értelmében vett terjesztési jog, hanem az említett irányelv 3. cikkének (1) bekezdése értelmében vett nyilvánossághoz közvetítés jogának hatálya alá tartozik. (98-99. pontok)”

Lehet, hogy elúszik a hajó? Az most kevésbé vigasztal, hogy a főtanácsnok a 64. lábjegyzetben a könyvemre is hivatkozott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük