Hírmorzsák #8.4

Weboldalak blokkolása Ausztráliában. Comcast ajánlat a 21st Century Foxra – licitháború a láthatáron? Új tanulmány az értesítési és eltávolítási eljárásról. Hivatalosan is felfüggesztették a netes semlegességet az Egyesült Államokban. Fanfár: nyilvános a szerzői jogi reform-irányelv. – Hírmorzsák #8.4.

Weboldalak blokkolása Ausztráliában – A weboldalak blokkolása az elmúlt évek egyik nagy slágertémája. Méltán, ugyanis az online jogsértésekkel szembeni egyik leghatékonyabb fellépési eszköz. A Kluwer Copyright blogon az ausztrál tapasztalatokról olvashatunk bőven Rita Matulionyte tollából.

Comcast ajánlat a 21st Century Foxra – licitháború a láthatáron? – Minden eddiginél izgalmasabb mozgás látható a streaming piacon az elmúlt 1-2 évben. Ha csak teheti, minden óriáscég jelen akar lenni akár a zenei, akár a filmes streaming piacon. Ehhez persze megfelelő infrastruktúra és beltartalom is kell. A Comcast – májusi bejelentését követően – valóban beszállna majd a versenybe, ezúttal a Disney-vel versenyt futva a 21st Foxért (és annak tartalmaiért). Miután az amerikai versenyhatóságok jóváhagyták az AT&T és Time Warner összeolvadást, a Comcast egy napon belül 65 milliárd dolláros, készpénzes vételi ajánlatot tett a 21st Century Fox vállalatbirodalomért. A Disney még tavaly jutott megállapodásra Rupert Murdoch médiamogullal ugyanezen vagyon 52.4 milliárd dolláros megvásárlásáról. Hogy ennek a licitháborúnak mi lesz a vége, még nem lehet tudni. A Disney viszont szinte biztos, hogy nem szeretné, ha az eddig a „Streaming Wars”-ra költött dollárjai kárba vesznének.

Új tanulmány az értesítési és eltávolítási eljárásról – Martin Kretschmer és Kristofer Erickson a Kluwer Copyright blogon tette közzé írását az értesítési és eltávolítási eljárással kapcsolatos, öt éves időkeretet felölelő kutatásukról. Nagyon érdekes adatokat tudhatunk meg belőle arról, hogy a YouTube milyen műfajú tartalmakat távolított el, mennyi „paródia” halt el az évek során, és általban véve milyen tartalmakat távolított el a cég az oldaláról. A blogbejegyzés alapjául szolgáló tanulmány a JIPITEC-ben jelent meg, itt érhető el.

Vége a netsemlegességnek az USÁ-ban. Forrás: NYT

Hivatalosan is felfüggesztették a netes semlegességet az Egyesült Államokban – Amiről már tavaly hírt adtunk, az mostantól realitás: az amerikai FCC hatályon kívül helyezte korábbi (még más személyi kör által elfogadott) szabályzatát az internetes tartalomszolgáltatás „semlegességét” illetően. A vélemények persze továbbra is megoszlanak. Az FCC vezetése szerint ez a lépés fontos az innováció szempontjából, az ellentétes vélemények szerint azonban ez megint csak az erősebb feleknek kedvező döntés, ami hosszú távon további leszakadásokat is eredményezhet egyes társadalmi körökben. Az amerikai netes szabályozás sok szempontból minta volt nemzetközi szinten is. Az EU-ban egyelőre él a netes semlegesség. Hogy ez így marad-e a jövőben is, nehezen előre látható.

Fanfár: nyilvános a szerzői jogi reform-irányelv – Annyira fanfár, hogy egyelőre csak ennyi: Günther Oettinger beterjesztette a DSM szerzői jogi reformjával kapcsolatos irányelv-tervezet szövegét. (Magyar verzió is létezik.) Talán mégis lesz ebből valami? Részletes elemzés külön, hamarosan!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük