Üzleti modell a három csapás mögött

Az ír Eircom ISP tavaly olyan tartalmú privát megállapodást kötött az ír zeneipar 90%-át lefedő IRMA jogvédő szervezettel, amely alapján „három csapás” rendszert vezet be a szolgáltató az online szerzői jogsértőkkel szemben (s a szűrés azóta kezdetét is vette). Az Eircom információi szerint ez kb. heti 1000 értesítés kiküldését eredményezte 2010 júniusa óta.

Egy igen érdekes új ötlettel állt elő az Eircom, illetve erről konkrétan már meg is állapodott a legnagyobb hanglemezkiadókkal: legális alternatívát kíván nyújtani az előfizetőknek az engedély nélküli fájlcserélés helyett. Az üzleti modell szerint havi előfizetési díj ellenében (15 dal 5.99, 40 dal 12.99 font) lehetne dalokhoz jutni. A szolgáltatás neve egyébként MusicHub lesz. Ez az alternatíva természetesen tényleg csak alternatíva, hiszen ettől még folyamatosan figyelik az előfizetőket. Vagyis attól, hogy valakinek van egy havi 15 dalos csomagja, még nem nyugodhat meg, a csapásoktól még tartania kell, ha rossz fát tesz a tűzre. (Fontos hangsúlyozni, csak a biztonság kedvéért: nem az Eircom monitorozza a forgalmat, hanem a hanglemezkiadók. Az Eircom az ő értesítéseiket dolgozza fel és küldi ki az értesítéseket.)

Őszintén? Nagyon kíváncsi leszek erre a modellre. Végre modell. Abban az értelemben, hogy nem csak a szankció jön, hanem a tanítás, alternatíva felkínálás is. Várom a fejleményeket. Az Eircom press release itt olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük