Tracker nélküli torrentezés

Az előző percekben feltöltöttem egy rövid gondolatot a tracker nélküli torrentezést ténylegesen megvalósító Tribler klienssel kapcsolatban az ESZERINT blogra. Érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon tényleg megszületik a fájlcserélés negyedik generációja?

Íme a bejegyzés:

2009 tavaszán megszületett a Pirate Bay ügyben az elsőfokú ítélet. (Nemrég másodfokon is jogsértőnek találták a bírák a TPB üzemeltetőit/adminjait.) A TPB nem sokkal ezt követően előállt a mágneslinkek gondolatával (és gyakorlatával). Ez a lépés előrevetítette a BitTorrent technológiának (mint a P2P fájlcserélés harmadik, jól elkülöníthető generációjának) szánt továbblépés irányát.

S most úgy fest, hogy a Delft University of Technology tudósainak sikerült megalkotniuk az első, ténylegesen tracker nélkül működő torrentszolgáltatást. A Tribler kliens legfontosabb jellegzetessége, hogy bármiféle tracker közbeiktatása nélkül a kliens – saját keresőfunkciójának segítségével – a klienst használó többi peer számítógépéről szerzi be a keresett torrenttel kapcsolatos információkat. A Tribler emellett instant videó streamelési lehetőséget biztosít, spamszűrő funkcióval van ellátva, sőt a felhasználók maguk alakíthatják ki kedvenc „tartalom csatornáikat”. Ez utóbbi segítségével maguk által szerkesztett tematikus csatornákon keresztül sokkal gyorsabban férhetnek hozzá egyes témakörökhöz, fájlokhoz, előadókhoz stb.

A TorrentFreak szerint a Tribler tekinthető az eddigi legmondernebb kliensnek, bár e nagy előnye egyben legnagyobb hátulütője is: ma még olyan kevesen használják, hogy a rajta elérhető torrentek száma alig 20.000.

Azt hiszem nem nagy jóslat, hogy ha elég sokan megismerik a kliens előnyeit, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy ez a szám hamar százezrekre fog duzzadni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük