(Dupla) Cikkajánló #11.2 – Vágjunk bele!

Vagyis: In medias res… A címe annak a folyóiratnak, aminek legújabb számában – sok másik érdekes iromány mellett – két nagyon jó szerzői jogi tanulmány is helyet kapott Pogácsás Anett és Ujhelyi Dávid tollából.

Forrás: In Medias Res

A kötetben való megjelenés sorrendjében elsőként álljon itt blogger társunk, Dávid írása, amely „Do you want some ‘Tegrity?” címmel jelent meg, és a paródia célú szabad felhasználások személyhez fűződő jogokkal kapcsolatos átfedéseit vette szemügyre. Dávid összehasonlító jogi módszert követve előbb ismerteti, mit jelentenek a személyhez fűződő jogok, és azok miként jelentek meg a nemzetközi és uniós joganyagban – ide értve a Deckmyn döntést is. Ezt követően a tanulmány a francia, amerikai és magyar szabályozást és joggyakorlatot tekintette át. Dávid ezen munkája képezte egyébként a július eleji SZTNH-s webinaron tartott beszédének az alapját is.

Anett tanulmánya, mely a „Modern jogérvényesítés vagy modern cenzúra? A weboldalak blokkolásának újabb tanulságai” címet viseli, legalább ilyen érdekes csemege: a weboldalak blokkolását, mint potenciális cenzúra-eszközt elemzi izgalmas, alapjogi szemüvegen keresztül is: áttekintve az arányosság, a hatékonyság kérdését, valamint a blokkolás indikátor jellegét (megerősítve, hogy a weboldalak blokkolása hatékonyságát tekintve a legelőnyösebb megoldás jelenleg).

Minden blogolvasónak ajánljuk a figyelmébe a két, fenti linkről elérhető, tanulmányt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük