Szerzői jogi online szemináriumok veszélyhelyzet idején és után – 2020. június-július

A májusi eseményekről készült blogbejegyzés után csokorba gyűjtöttük azokat a webinarokat is, amelyeknek az anyagai online utólag is megtekinthetők. Egy részükön „személyesen” is jelen tudtunk lenni, másokat magunk is csak felvételről szemléltük meg. Izgalmas programok voltak, de öröm lesz augusztusban off üzemmódra váltani.

Viszonylag számottevő „csönd” után június 18-án a FIDE és a TIPSA harmadik global encounters eseménye volt az első, amire regisztráltam. Habár ez kilóg a sorból, a szerzői joghoz kevés köze van, mivel az orvosi kezelésekhez pandémia idején való hozzájutás (szellemi tulajdonvédelmi) kérdéseiről szólt, de ez nem az jelenti, hogy ne lett volna érdekes a program. A videó itt érhető el.

A Communia júniusban/júliusban több online eseményt is szervezett a CDSM-irányelv tagállami átültetésével kapcsolatosan. E sorozat második állomása – ugyancsak június 18-án – a 17. cikk (7) bekezdése szerint kötelezően bevezetendő és végfelhasználói jogokat teremtől korlátozásokról/kivételekről szólt. A „szalon” rögzített felvétele az alábbi linkről érhető el. Utóbb a Communia további – általam nem látogatott – programjainak a felvételét is elérhetővé tette – tessék ide kattintani. Július 2-án a német implementációs tervekről tartott egy újabb „szalont” a Communia, ennek a felvétele itt érhető el. Érdekes volt végighallgatni ezeket a gondolatokat, de tisztábban nem látunk még azt illetően, hogy a német jogalkotó végül mit fog elfogadni.

Caught in action – Screenshot: Marc Mimler

Július 7-e „dupla webinar nap” volt számomra: előbb az SZTNH szerzői jogi ankétján adtam elő – ahogy blogunk másik írója, Ujhelyi Dávid is -, majd a WIPO mesterséges intelligencia és szellemi tulajdonvédelem kérdéseit tárgyaló „conversations” keretében tartottam 2 perces intervenciót. A két programról külön posztban is megemlékeztem, amely itt érhető el. (A program rögzített videófelvétele itt érhető el.) A WIPO ezen – három napos – programjának harmadik napján, július 9-én került sor még egy szerzői jogi kérdéskör áttekintésére, amely a gépi tanulás potenciális szerzői jogsértő jellegét tárgyalta. Az e kérdésben felszólalók többsége amellett érvelt, hogy a mesterséges intelligencia és gépi tanulás továbbfejlődése elengedhetetlenné teszi a minőségi adatokhoz való hozzáférést (ide értve jogvédett művek egészét), amelyek nélkül a terület nem fejlődne. A program további részében a „nyers adatok” potenciális IP védelme is felmerült, és az egész esemény lezárásakor az ülés elnöke azzal búcsúzott, hogy nagy valószínűség szerint ez a terület a célkeresztjében marad a WIPO-nak a továbbiakban. A harmadik nap videófelvétele innen érhető el.

Ignacio de Castro – adatok IP arbitrációról

Végül szezonzáróként július 22-én tartotta 4. „IP találkozásait” a FIDE és TIPSA. Ezúttal a téma a nemzetközi IP arbitráció volt. Bár e terület relatíve csekélyebb mértékben releváns a szerzői jog területén, engem is nagyon érdekel. A felvetett kérdésekre ezúttal Catherine Rogers (Penn State) és Chung Nian Lam (Wong Partnership LLP) adott kiváló válaszokat: az IP arbitráció jelentősége jelentősen nőhet, különösen a pandémia idején; a technológiai fejlődés is ugyanezen irányba hathat (habár nagyon is fontos kihívást jelenthet a kiberbiztonság e téren). Az előadás talán legérdekesebb eleme a legaktuálisabb fejleményekkel függtek össze, ide értve az „arbitrability” kérdését és a „green arbitration” jelenséget is. A program moderátori feladatait Ignacio de Castro (WIPO) látta el, aki nagyon érdekes adatokkal szolgált a program felvezetéseként. A program videófelvétele itt tekinthető meg.

És természetesen mondani sem kell: ennél sokkal-sokkal több program állt az érdeklődők rendelkezésére, hogy egy kissé átalakult tudományos/ismeretterjesztő világban információkhoz jusson. Jómagam csak ennyi eseményen tudtam részt venni. Ha marad ez a „világ” őszre is, akkor igyekszek a továbbiakban is összefoglalni és elérhetővé tenni az események történéseit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük