Hírmorzsák #8.2

Weboldalak blokkolása Írországban. Weboldalak tömeges blokkolása Belgiumban is. Hatályba lépett az új német szerzői jogi törvénymódosítás. Reform előtt az ausztrál szerzői jogi törvény is. Ki a szerzői jogok gyakorlója? A Maier ügy. – Hírmorzsák #8.2.

Weboldalak blokkolása Írországban – Folytatódni látszik az a trend, ami a weboldalak ISP-k általi blokkolásában látja az internetes jogsértésekkel szembeni fellépés leghatásosabb megoldását. (Tény: az összes közül valóban ez a leghatékonyabb.) Az ír példa szerint az Eircom, Sky Ireland, Vodafone Ireland, Virgin Media Ireland, Three Ireland, Digiweb, Imagine Telecommunications és Magnet Networks ISP-ket kötelezte januárban az eljáró bíróság, hogy blokkolja a hozzáférést az 1337x.io, EZTV.ag, Bmovies.is, 123movieshub.to, Putlocker.io, RARBG.to, Gowatchfreemovies.to és YTS.am oldalakhoz, amelyek jogellenes felhasználások millióihoz járulnak hozzá rendszeres jelleggel.

Weboldalak tömeges blokkolása Belgiumban is – A TorrentFreak híre szerint a szerzői jogosultak és internethozzáférés-szolgáltatók közösen terjesztenek a bíróság elé egy 450 tételes listát olyan „kalózoldalakról”, amelyek blokkolásának elrendelését kérik a fórumtól. Ha ez a metódus beválhat, jelentős költségek faraghatók le a jogosulti oldalon. Igaz, ehhez egyetértés kell a jogosultak és az ISP-k között a „kalózoldalakkal” szembeni jogérvényes ezen formájáról, és ilyenről eddig nem igen lehetett hallani.

Hatályba lépett az új német szerzői jogi törvénymódosítás – Faludi Gábor kollégám hívta fel a figyelmemet még februárban arra, hogy március 1-én hatályba fog lépni (és ez ugye már meg is történt) a német szerzői jogi törvény új módosítási, amely az oktatási és kutatási tevékenységeket kívánja a digitális társadalom kihívásaihoz igazítani. Más szóval új kivételek kerültek meghatározásra a törvényben, így különösen a kis terjedelmű részletek felhasználásával, művek akár egész terjedelmükben történő, oktatási célú felhasználásával, szélesebb körű archiválással, webharvestinggel, illetve a szöveg- és adatbányászattal kapcsolatosan. Lásd ugyanerről a Kluwer Copyright Blog írását is.

Reform előtt az ausztrál szerzői jogi törvény is – Az ausztrál kormány is modernizálni kívánja a szerzői jogi törvényét idén. A tervezett témák: a Marrákesi Egyezmény implementálása, könyvtári (megőrzési) kivételek, oktatási célú törvényi engedélyek bevezetése, végül – érdekes módon – eltörlésre kerülne a nyilvánosságra nem hozott művek korlátlan védelmi ideje (amely „perpetual common law copyright” az Egyesült Államok tagállami gyakorlatát máig jellemzi), és összességében 70 évben kerülne meghatározásra. Ezen kívül a közvetítő szolgáltatók felelősségkorlátozási eseteit is átgondolná az ausztrál jogalkotó. Itt már komolyabbak a véleménkülönbségek, a jelek szerint ugyanis a kereskedelmi célú szolgáltatókat kivonnák a szabályozás hatálya alól, ami elég komoly eltérés lenne az amerikai vagy európai gyakorlattól. Végül napirenden van a fair use doctrina ausztrál átvétele is (eddig csak brit típusú fair dealingje volt az országnak). Ennek az elképzelésnek a sorsa azonban még bizonytalan.

Szerző: Vivian Maier. Forrás: Artsy

Ki a szerzői jogok gyakorlója? A Maier ügy – Borbély Zsuzsa osztotta meg velem azt a rendkívül érdekes hírt, ami egy „sosem volt híres fotós”, Vivian Maier egyébként tényleg nagyon kiváló fényképeivel kapcsolatos szerzői jogok gyakorlásával függ össze. A hölgy saját élvezetére fotózott hosszú évtizedeken át, majd 2009-ben végrendelet és – legalábbis elsőre úgy tűnt – örökös nélkül hunyt el. Ugyanakkor a fényképeinek fizikai példányait egy, majd később már két ember is megvásárolta a képeket őrző raktáraktól (ennek jogi kereteit nem ismerem az Egyesült Államok jogában, de a jelek szerint árverés útján tulajdonjogot lehet szerezni a raktárban őrzött vagyontárgyakra, ha a tulajdonosaik nem veszik azokat birtokba, felteszem meghatározott idő után vagy a fizetés elmaradása esetén). A komplikált jogvita lényege azonban nem más, mint hogy a szerzői jogokat is megszerzi-e az így a példányok tulajdonjogát megvásárló személy. A jelek szerint, s ezzel egyetértek, nem. Tessék elolvasni az eredeti anyagot és megcsodálni az érdekes képeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük