A NAFTA sztori #3 – A negyedik kör tanulsága

Október közepén folytatódtak a NAFTA módosításával kapcsolatos tárgyalások Washington D.C.-ben. Mivel csekély érdemi részlet szivárog ki, ezért csak találgatni lehet, jó irányba tartanak-e az egyeztetések. Az viszont továbbra is látszik, hogy itt nem a gazdasági realitások dominálják a feleket, hanem – és ez leginkább az Egyesült Államok elnökére igaz – a napi politikai célok.

A New York Times negyedik körről írt cikkéből ez különösen jól kiolvasható. Miközben Donald Trump a második és a harmadik (mexikói és kanadai) kör előtt-alatt-után jóval csöndesebb volt, leginkább akkor „üzent” honfitársainak és tárgyalópartnereinek, amikor ő volt a házigazda. (Tehát az első és a negyedik kör után.) Október eleji üzenete azonban elég élesre sikerült. A diplomácia nyelvén ugyanis nem ígér semmi jót egy olyan kijelentés, miszerint

„It’s possible we won’t be able to make a deal, and it’s possible that we will. We’ll see if we can do the kind of changes that we need.”

Saul Loeb/Agence France-Presse — Getty Images. Forrás: New York Times

Más szóval az elnök, aki saját állítása szerint világ életében a NAFTA ellensége volt, csak egy olyan megállapodást lenne hajlandó aláírni, ami elsősorban számára kedvező. Kanada miniszterelnöke, Justin Trudeau nem véletlenül nyilatkozott szintén diplomatikusan (egyszerűbben: elég szkeptikusan), miszerint a kanadaiaknak „mindenre fel kell készülniük”. A NYT figyelmeztet azonban arra, hogy Trump keménykedése egyáltalán nem biztos, hogy sikert eredményez. Az elnök még idén le szeretné zárni a NAFTA tárgyalásait. 2018-ban azonban az amerikai Kongresszus megújul (a Képviselőház egésze és a Szenátus harmada), és ezt a választást nyerni szeretné a Republikánus Párt. A NAFTA felszámolását azonban még a republikánusok közül is sokan elvetik. (Különösen sokan a déli államok mezőgazdaságból élő lakosai közül.) 2018-ban mexikói elnökválasztás is lesz, és mivel Donald Trump nagyon népszerűtleg az országban, a mexikói elnök nem valószínű, hogy a választások előtt alírni egy olyan megállapodást, amelynél „a fegyvert a tarkójához szegezték”. Ellenkező esetben ez a biztos vereségét jelentené a választásokon.

A tárgyalások negyedik körének tartalmáról ezzel együtt sem lehetett – sajnos – semmit megtudni a hírekből. Így miközben a korábbi jelentések szerint a szerzői jogi (szellemi tulajdonvédelmi) fejezetet is megnyitották a felek, nem tudni, történt-e előrelépés az ügyben. A kanadai híradások (itt és itt) inkább a borús kilátásokkal foglalkozott.

A NAFTA tárgyalások ötödik körére november közepén kerül majd sor, beszámolónkat utána folytatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük