Hírmorzsák #5.15

Blokkolás világszerte? A háborúnak régen vége – milyen szerzői jogi idők jönnek Japánban? Shakira fellélegezhet, jó a cseles ügyvéd a háznál! Az online rádiók virágkora. Hogyan ne reklámozd a sorozatod? – Hírmorzsák #5.15.


Blokkolás világszerte? – Lassan nem lesz olyan Hírmorzsák, amelyben ne esne szó a weboldalak blokkolásáról, mint a szerzői jogsértésekkel szembeni fellépés hatékony vagy épp csak annak hitt módszeréről. Ami mára jut: elsőként az IPKitten blogon lehetett olvasni arról, hogy Ausztráliában törvénymódosítást terveznek a jogsértő weboldalak blokkolását lehetővé tevő bírósági eljárási szisztéma bevezetése érdekében. Másrészt a TorrentFreak hírére kell felhívnom a figyelmet, miszerint novemberre várható Németországban az első szövetségi legfelsőbb bírósági ítélet, amely a 3DL.am (újabban 3DL.tv) online tárhelyszolgáltatóval szembeni blokádról fog szólni. Végül Michael Geist blogján arról is lehetett olvasni, hogy a TPP legújabban kiszivárgó anyaga szerint az együttműködési megállapodást aláíró államok jogalkotóira valószínűleg kötelezettségként hárulna a weboldalak blokkolásával kapcsolatos jogszabály elfogadása.

A háborúnak régen vége – milyen szerzői jogi idők jönnek Japánban? – Aki nyitott a szerzői jog ázsiai vonatkozásai iránt, annak egy csemegével szolgálhat az 1709 Blog bejegyzése, amely szerint Japán az épp imént említett TPP tárgyalásai keretében kezdeményezi az 1951-ben általa aláírt San Franciscói Békeszerződés szerzői joggal kapcsolatos rendelkezéseinek a hatályon kívól helyezését. Mivel a TPP – ahogy arról épp az imént linkelt Geist blogbejegyzésben is olvashattunk – a szerzői jogi védelmi idő emelését tervezi, Japán szeretné felszámolni békeszerződés releváns részét, amely ugyancsak a védelmi idő meghosszabbítását írta elő.

Forrás:
Billboard
Shakira fellélegezhet, jó a cseles ügyvéd a háznál! – Akár no comment rovatot is érdemelhetne, de inkább hírmorzsa lesz abból az 1709 Blog által közétett bejegyzésből melynek legfontosabb bekezdését szó szerint idézném. Figyelem: ügyvédi fortélyok elleshetők ennyiből is. (Felvetve persze azt a kérdést, mit csinált a másik oldal, és vajon ezek az érvek miért nem korábban kerültek elő?) Íme:
„On Monday the same court presided over by District Judge Alvin Hellerstein, reversed the earlier verdict after hearing new evidence about a cassette which had been used to register the song with the US Copyright Office and which also featured as an exhibit in the original trial. Sony/ATC Latin who were defendants in the original case produced new evidence which showed that the type of cassette on which the recording had been made was not available in 1998 when it was claimed the tape had been made. Furthermore the picture on the cover of the cassette depicted an adult singer named Jhoan Gonzalez, who because he was born in 1989, would have been aged nine years old, and so could not have been the singer on the tape, if it had been recorded in 1989. Also on the tape were songs by a Dominican band which had been written in 2008 and 2009. The court therefore concluded that the song Loca Con Su Tiguere is likely to have been composed around the same time.”
Lásd még a Billboard cikkét ez ügyben. 

Az online rádiók virágkora – Tudtuk, hogy az online rádiók legalább olyan versenyképes formái a tartalomfogyasztásnak, mint a letöltésen alapuló modell (igaz, ez utóbbiban leginkább csak az Apple szekere fut). Hogy a videópiacon a Netflix térnyerése töretlen, ez is világos. Most azonban egy olyan érdekes adatot olvastam a New York Times-ban, ami világossá teszi, hogy a zenei streaming sikere hatalmas robbanással szökik az ég felé. Ez az adat pedig – tessék meglepődni – a felhasználás ellenértékeként kifizetett jogdíj. Az alábbi bekezdés ugyancsak vágás nélküli idézet, megéri a figyelmet:
SoundExchange, the nonprofit group that processes the royalties those companies and others pay to performers and record companies, took nearly a decade to pay out its first $1 billion, in 2012. The second billion came almost two years later, in early 2014. On Wednesday the organization will announce that it has crossed $3 billion in payments.”
Hogyan ne reklámozd a sorozatod? – Mutat példát egy nagyon érdekes angol jogvita, amelyben az állítólag népszerű (én sajnos nem ismerem) „The Great British Bake Off” új évadának első epizódját egy Julie Andrews dal átdolgozásával reklámozták. A Muzsika hangja című ikonikus film egyik betétdalának a szövegét ugyan átírták a reklámhoz, ám a hangfelvétel az eredeti maradt, és a reklámspot rendezése is nagyban megfelelt az eredeti filmjelenetnek. Az emiatt felmerült aggályokra tekintettel a BBC végül levette a reklámot a műsorából. Igaz, az IPKat bejegyzése is felveti, hogy vajon paródiaként tekinthetnénk-e a felhasználásra, ám a bejegyzés szerzője arra a következtetésre jut, hogy azért nem, mert a vicces dalszöveg ellenére a felhasználás a hangfelvételt is érinti, vagyis a forrásművet egészében kell nézni. Érdekes gondolat, és alapvetően helyesnek is tűnik, habár nem elhanyagolható, hogy a Deckmyn ügyben hozott EUB döntés paródiával kapcsolatos viszonylag tág keretei miatt elképzelhető lenne a fenti felhasználás paródiaként történő minősítése is. Igaz, én inkább a brit nézőponttal értek egyet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük