(Film- és zeneipari) Hírmorzsák #5.2

Betör a filmpiacra az Amazon. A Netflix tovább terjeszkedik. Streaming a kanadai szerzői jog alapján. Vad Magyarország torrenten keresztül. Egy szó még nem a világ vége. – (Film- és zeneipari) Hírmorzsák #5.2.

Betör a filmpiacra az Amazon – Miután az Amazon teszt jelleggel elkészített „televíziós” sorozata nagy sikert aratott, a cégóriás úgy döntött: mostantól filmek előállításába is beszáll. Sőt, vállalkozását oly módon igyekszik még nagyobb sikerre vinni a cég, hogy a filmszínházi vetítést követően jóval gyorsabban, gyakorlatilag a premier után már néhány héttel online is elérhetővé teszi a kérdéses tartalmakat. Izgalmas vállalkozás, az egyetlen kérdés, milyen filmeket fognak támogatni.

A Netflix tovább terjeszkedik – A New York Times cikke szerint a Netflix 2016 végére világszerte (több mint 200 országban) kívánja elérhetővé tenni streaming szolgáltatását, természetesen a célország nyelvén. A hírek szerint miközben folyamatosan nő az előfizetők száma, a nemzetközi terjesztés egyelőre nem hozott profitot, ám ez – az egyébként valóban optimista jóslat szerint – 2017-től változhat. Én személy szerint már nagyon várom, mit kínál majd a Netflix Magyaroroszágon.
Streaming a kanadai szerzői jog alapján – Michael Geist, kiváló kanadai szerzői jogász, egy nagyon tartalmas blogot szerkeszt. Egyik legfrissebb bejegyzésében azt járta körbe, különösen a végfelhasználók szemszögéből, hogy a néhány éve módosított kanadai szerzői jogi törvény miként alkalmazható a streaming szolgáltatásokra. Ez egy kötelező olvasmány a téma iránt érdeklődők számára.
Vad Magyarország torrenten keresztül – Völgyi Attila blogger társ még több héttel ezelőtt tette közzé azt a bejegyzését, amelyet ugyanakkor csak most, ebben a tematikus Hírmorzsákban tudok elhelyezni. Eszerint a Vad Magyarország előállítói a torrent-hálózatokon keresztül maga is elérhetővé tette a kiváló természetfilmet, ugyanakkor örömmel fogadja bárki támogatását a további alkotások elkészítése céljából. Hadd buzdítsak főleg ez utóbbira mindenkit, de ha már legális a letöltés, uccu neki, szedje le mindenki. Ezt a filmet!
Egy szó még nem a világ vége – Jay-Z szerencsés. Nem mintha komoly kétségeim lehettek volna afelől, hogy egy olyan perben, ahol az alperes rappert egyetlen szó (vagy épp hang) hangmintázásáért perelték be, más döntés születhetett volna. A kérdéses szó ugyanis az alábbi volt: „oh”. A bíróság rögzítette: a forrásmű és Jay-Z dala között semmi hasonlóság sem fedezhető fel, a dalszövegek között semmilyen egyezőség sincs, az ominózus „oh” pedig csupán a háttérben jelent meg. Rengeteg samplingelési ügyet követtem már nyomon, számomra egy ilyen döntés abszolút helytállónak tekinthető. Az említett szó/hang meglátásom szerint nem egyéni, eredeti jellegű, és olyan csekély mértékű, hogy az az Egyesült Államok szerzői jogában egyszerűen nem eredményezhet jogsértést. 

2 thoughts on “(Film- és zeneipari) Hírmorzsák #5.2”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük