Doktori értekezés a fájlcserélés felelősségi kérdéseiről

Jó pár hete már annak, hogy Győrben jártam blogunk egyik szerzőjének, Kőhidi Ákosnak a műhelyvitáján. Az azóta eltelt időben véglegesítésre került Ákos dolgozata, mely „A polgári jogi felelősség digitális határai Európában – A P2P rendszerekben megvalósuló szerzői jogi jogsértések felelősségtani vonatkozásai” címet viseli. Immáron pedig már csak alig 4 hét, és a nyilvános vitára is sor kerül.

A dolgozat, mely címéből is adódóan a fájlcserélés felelősségtani vonatkozásaira kíván fókuszálni, mindenképpen egyedi abban a tekintetben, hogy míg az elmúlt időszakokban megjelent „fájlcsere kötetek” közül Bodó Balázsé a kérdéskör társadalmi hátterére (és a kalóz gondolkodás okaira) világít rá kiválóan, az én kötetem pedig a fájlcserélés jogi problematikáját igyekezett perspektivikusan kezelni és jelezni: a jog eszközeivel nem biztos, hogy (jó) megoldás kínálható a jelenségre. Ákos kötete e (mondhatni) „sorozatot” folytatja a jogi felelősségtan alapos, többrétegű és szisztematikus elemzésével. Megjelennek a dolgozatban a felelősségtan általános dogmatikai alapjai, majd ezek a tételek esetileg is alkalmazásra/bemutatásra kerülnek a fájlcsere világában. Több rétegről és szisztematikus felépítésről tettem említést. A dolgozat helyesen a fájlcserélés összetett folyamatának legfontosabb szereplőiről egyedileg értekezik, s veszi szemügyre, ki milyen jogszabály alapján, milyen feltételek és korlátok mellett kerülhet bíróság elé.
No, de nem akarok elébe menni a dolgoknak. Ahogy az a Doktori.hu weboldaláról elérhető, a nyilvános védésre december 14-én kerül sor, 11 órai kezdettel, Győrben. Én csak arra tudok mindenkit ösztönözni, hogy jelenjen meg, jöjjön el! A dolgozathoz készített opponensi véleményemet pedig az eseményt követően – a védéssel kapcsolatos észrevételeimmel egyetemben – ugyancsak posztolni fogom, talán már aznap, de legkésőbb december 15-én.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük