Hírmorzsák #2.7

Indult a magyar YouTube. Vita az ACTÁ-ról a WTO-ban. Budapesten pedig kerekasztal beszélgetés az ACTÁ-ról. Ír törvény a weboldalakkal szembeni intézkedésekről. Kész a Zenei Hálózatok tavaszi programja. – Hírmorzsák #2.7.

Indult a magyar YouTube – Habár a YouTube már egy ideje magyar nyelven is kommunikál a felhasználókkal, 2012. március 1-én forradalmi pillanathoz érkeztünk. Egyrészt mostantól minden eddiginél több magyar tartalomszolgáltató indít saját YouTube csatornát, amely kiváló módszer a közönség (elsősorban a fiatalok) elérésére, és a legális tartalomfogyasztás propagálására. Másrészt a zenei alkotók közös jogkezelését végző Artisjus-szal kötött megállapodás értelmében a jogtiszta tartalmak YouTube-on való megosztásán keresztül immáron a magyar jogosultak is közvetlenül részesedhetnek a YouTube reklámbevételeiből. Nagy gratula, és hajrá! (Lásd még itt.)
Vita az ACTÁ-ról a WTO-ban – A TRIPS egyezmény által létrehozott tanács 2012. február 28-29-ei ülésén a szellemi tulajdonvédelmi jogok érvényesítésével kapcsolatos témakörök hangoztak el. Ennek keretében az IP Watch beszámolója szerint több ország is egymásnak az érveivel. Az Európai Bizottság és az Egyesült Államok természetesen az ACTA indokoltságát és arányosságát hangsúlyozták, a fejlődő országok részéről viszont India részletesen hangot adott kritikáinak.(Az indiai vélemény itt olvasható részletesen.)
Budapesten pedig kerekasztal beszélgetés az ACTÁ-ról – A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület március 21-én kerekasztal beszélgetést szervez Budapesten az ACTA körül kialakul vita átláthatóbbá tétele céljából. A hivatalos kommüniké szerint

„A rendezvény célja, hogy lehetőséget teremtsen a különböző szakmai és civil szervezetek, internetes közösségek és egyéb érdekelt csoportok ACTÁ-val kapcsolatos véleményének, álláspontjának a megosztására, ütköztetésére. A rendezvényen három kerekasztal-beszélgetés keretében kerülnek megvitatásra az ACTA-val kapcsolatban felmerült aggályok, mind a tárgyalási folyamatot érintően, mind a kereskedelmi megállapodásnak a határokon alkalmazandó intézkedésekre, a polgári jogi, a büntetőjogi és a digitális környezetben történő jogérvényesítésre vonatkozó rendelkezései tekintetében.”

A rendezvény nyilvános, jöjjön arra mindenki, akit érdekel a téma. Az ACTA megszületésével foglalkozó első panel moderátoraként, illetve a digitális fejezettel foglalkozó harmadik panel résztvevőjeként én is jelen leszek az eseményen. És íme a hivatalos program!

Szakmai fórum a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodásról (ACTA)

Ír törvény a weboldalakkal szembeni intézkedésről – A TorrentFreak rögtön SOPÁnkodni kezdett, mondván, hogy az ír parlament által február végén elfogadott szerzői jogi törvény módosítással megszületett a SOPA ír verziója. Lássuk be, ez így nem korrekt és nem is igaz. Valójában az írek a módosítással az Információs társadalmi (InfoSoc) irányelv 8. cikk (3) bekezdésében foglalt rendelkezést ültették át a jogrendszerükbe, kissé megkésve persze. A szerzői jogi törvény módosításának célja az innováció előmozdítása, hangsúlyozta Sean Sherlock kutatási és innovációs miniszter. Egyúttal hangsúlyozta, hogy az új törvényi rendelkezések gyakorlati alkalmazásakor a bíráknak fokozottan figyelniük kell majd az Európai Unió Bíróságának a Scarlet v. SABAM és a SABAM v. Netlog ügyekben hozott előzetes döntésében foglaltakra, vagyis az internetszolgáltatókkal szembeni intézkedések arányosságára.

Kész a Zenei Hálózatok tavaszi programja – A Zenei Hálózatok kulturális közösség meghirdette tavaszi programját. Ebben öt rendkívül érdekes előadást hallgathatnak majd meg az ELTE Média tanszékére látogatók. Ahogy az a mellékelt flyeren is látható, Kitzinger Dávid, az Artisjus jogásza, Weyer Balázs újságíró, Such György, a Magyar Rádió volt elnöke, Kodaj Dániel filozófus és Ignácz Ádám muzikológus – vagyis a zene kiváló ismerői – mellett április 12-én én is szóhoz jutok kedvenc zenei témámmal, a samplinggel. Nagyon várom az eseményt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük