Már van, akire háromszor csapott a HADOPI

A HADOPI törvény által bevezetett fokozatos válasz, vagy gúnynevén három csapás rendszer hatékonyságáról korábban többször is írtam (lásd legfrissebben itt, illetve a HADOPI címkével ellátott összes bejegyzést itt). A legújabb információk szerint a HADOPI hatóság kissé belehúzott, és most már 470.000-re tehető a kiküldött első, 20.000-re a második figyelmeztetések száma, és 10 ember ügyében már bíróság is eljárást indított a kiküldött harmadik figyelmeztetés miatt.

2010 decemberében még arról írtam, hogy a HADOPI túl van már a százezredik első figyelmeztetésen. A napi 2-3 ezer első figyelmeztetés tempóját azóta is tartja a hatóság, legalábbis a legfrissebb híradás szerint ezek száma elérte a négyszázhetvenezret. Decemberben arra is utaltam, hogy kíváncsian várom, mikor és milyen hatásfokkal továbbítja a HADOPI a második és harmadik figyelmeztetéseket. Ugyancsak az előbbi linken elérhető francia hivatalos anyag jelzi, hogy előbbiekből már túl vannak a húszezren, utóbbiakból pedig már 10-et is kiküldtek. Ez utóbbi majdnem tucat emberke ügye ezért bírósági szakaszba jutott.

Amennyiben az is igaz, hogy a szerzői jogosultak mindeddig 18 millió IP címet hoztak kapcsolatba a fájlcseréléssel, akkor a matematikai képletek a következőként festenek.

– a teljes lakosságnak (kb. 65 millió lakos) eddig maximum 29.7%-át „azonosították be”. E számot minden bizonnyal torzítja az IP címek dinamikus jellege, vagyis hogy egy magánszemélyhez több IP-cím is tartozhat. Az átfedés tényleges mértékéről lövésem sincs, de az biztos, hogy minimum 4.2% (a 470.000 első és 20.000 második figyelmeztetésre tekintettel). Vagyis így már csak maximum a teljes népesség 28.45%-a érezheti magát minimális veszélyben. (Privát véleményem szerint ez a szám a 20%-ot nem éri el, de ezt nem tudom bizonyítani.)

– a 470.000 első figyelmeztetés a 18 millió begyűjtött IP-címből mindössze 2.6%-ot jelent. A húszezer második figyelmeztetés, mint fentebb már jeleztem, 4.2%-a az első figyelmeztetéseknek. A 10 darab harmadik figyelmeztetés pedig csak 0.05%.

Mindezek fényében tehát a lebukás és a komoly szankció veszélye egyelőre csekély. Az igazi történet viszont most már biztosan megkezdődött. Fontos lenne látni, hogy a bírósági eljárások mire vezetnek majd. Remélem, hogy a blog franciául értő és beszélő követői majd meglepnek engem és a többieket is néhány további hasznos linkkel e témát illetően. (Főleg a fenti matematikázást illetően.) Akik angolul értenek, azoknak egyelőre itt olvasható a TorrentFreak kapcsolódó híradása, és az ITCafé oldalon olvashatunk minderről.

Update #1: Nagyon jó anyag érhető el az ArsTechnicán minderről. A fenti számolgatást nem írom újra, de a HADOPI szóvivőjének szavaiból kiindulva valóban messze nem 18 millió embert takar a 18 millió IP cím. A szóvivő így fogalmazott:

„If we get the same notice, from the same people, the same week, with the same software, it’s counted as just one notice, not 10, or 15, or 20”.

Ennek fényében a fenti tippem (20%) szerintem még inkább túlzó. Talán ha a népesség 5-10%-a érintett lehet az „első csapásban”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük