Hírmorzsák #1.1

Nemrég indítottam útjára a „Mi a helyzet?” rovatot, melyet ezúton egy kistestvérrel fogok kiegészíteni. Hosszú ideje küzdök azzal a dilemmával, hogy miként jelenítsek meg olyan apróbb híreket is, melyek nem tesznek ki egy bejegyzést, mégis érdekesek. Eddig néha írtam róluk, néha pedig nem. Egyes blogok e dilemmát úgy oldották fel, hogy a különféle híreket heti rendszerességgel, 1-2 bekezdés kiegészítéssel közölték le. Mostantól én is így teszek. A rendszerességét egyelőre meglátom, ez a hírek mennyiségétől függ.

Nem sértenek jogot a linking oldalak Spanyolországban – A TorrentFreak július 14-ei híradása írja, hogy egy barcelonai bíróság ítéletében nem találta jogsértőnek az index-web.com oldalt, mely a szerzői jogilag védett szerzői mávekre utaló linkek gyűjtőhelyeként működött. A TF szerint a döntésnek a jelentősége a határokon is átnyúlhat, mivel az Operation in our Sites keretében a Rojadirecta oldal domainjét arra hivatkozással foglalták le az Egyesült Államokban, hogy maga a szolgáltatás alapjaiban jogsértő. Ez – melyről korábban magam is írtam – alapjában véve sem igaz, de a barcelonai döntés mindezt tovább erősítheti.
Egyesült a HDPre és az EVOlution – az ASVA.info oldal híre szerint két nagy torrentoldal – HDEvo néven – egyesült a múlt héten, aminek köszönhetően egy egészen nagy, regisztrációtigénylő oldal jött létre 55 ezer felhasználóval és 16 ezer torrent fájllal. Az ASVA.info frissítése szerint azonban már az egyesülés napján (július 11-én) hackertámadás érte az oldal. Nem egyszerű a sorsa a darknet oldalaknak. (Köszi Laci a linket!)
„Fair Use in the U.S. Economy” – a Computer & Communications Industry Association (CCIA) az előbbi címmel tette közzé tanulmányát, melyben arra figyelmeztet: a fair use tesztre alapozott gazdasági tevékenység nem elhanyagolható mértékben járul hozzá az USA gazdaságához, ezért ezt visszafogni nem lenne túl szerencsés. A „fair use”-ra (a jelentés szerint ide tartozik a fair use teszt, egyéb, kontinentális jogi értelemben véve „szabad felhasználási” esetek, valamint további törvényi előírások, pl. korlátozott védelmi idő, az ötlet és a kifejezés közötti különbségtétel, DMCA rendelkezések) alapított gazdasági tevékenységek (híradás, kritika, oktatás, kutatás stb.) a 2002-es adatokhoz képest 35%-kal több bevételt eredményeztek az USA-ban (4.6 trillió USD) 2008-2009-ben. Ugyanekkor az ország GDP-jének közel egy hatodához járult hozzá közvetlenül. 17 millió ember dolgozik a „fair use iparban”, akiknek a fizetése az 1.2 trillió dollárt is elérte 2008-2009-ben. Mindez azt jelenti, hogy az európai szerzői jogi paradigmától eltérő amerikai modell egyik vezérlő elve, a fair use teszt még a gazdasági válság kezdő évei alatt is jelentős mértékben járul hozzá az USA gazdasági mutatóihoz. A CCIA jelentésére nem véletlenül hivatkozott a múlt héten egy demokrata képviselő a Kapitóliumban: szerinte a PROTECT IP Act és a hozzá hasonló törvények elfogadásakor a fentiekhez hasonló számokra is tekintettel kell lenni. Különösen fontos ez annak fényében, hogy a CCIA adatai szerint az internetes szolgáltatások piaca képezi a leggyorsabban fejlődő részterülete a fair use biznisznek. (Köszönöm Anikónak, hogy felhívta figyelmemet a jelentésre.)
Copyright vagy Piracy? – teszi fel a kérdést Terry Hart, a Copyhype blog szerzője egy újabb kiváló bejegyzésében. Úgy érvel Hart, hogy bár a kalózkodás rövid távon az egyes fejlődő országoknak kedvező lehet, hosszú távon hátrányos az adott országra nézve. Ráadásul mindez a fejlődő országok esetén különösen fontos. (Idéz is egy cikket a kínai kalózkodás és zeneipar kapcsolatairól, érdemesnek tűnik elolvasni). A bejegyzés szerintem alapvetően nem mond újat, sőt a Bodó Balázs írásait ismerők ugyanígy érezhetnek, az érveket viszont jól összeszedi, ezért a must read kategóriába tartozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük