„Adatvédelmi védelem” fájlcserélőknek?

A TorrentFreak rendkívül érdekes hírt közölt néhány napja (szokásosan a sok-sok teendő miatt csúszok az értékeléssel). Eszerint a svájci Szövetségi Bíróság az adatvédelmi szabályokba ütközőnek minősítette egy fájlcseréléssel kapcsolatos perben a feltételezett jogsértők IP-címeinek a felperes általi gyűjtését. Ennek megfelelően magánszemélyek/szervezetek nem jogosultak arra, hogy ily módon adatokat gyűjtsenek egy későbbi perindítás céljából. Sajnos nem vagyok a svájci szerzői és adatvédelmi jog tudora, ezért csak rácsodálkozni tudok az ítéletre, mivel ilyenről még nem hallottam, ez az eddigi, más országokból ismert gyakorlattal valamelyest szembe megy.

Ennek ellenére – és erre a TorrentFreak is utal – nagyon úgy fest, hogy ez az ítélet – amely magánjogi perben született – nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a rendőrség bűncselekmény gyanúja esetén gyűjtsön adatokat, beleértve az IP címeket is. A svájci jogban egyébként a szerzői jogok megsértésének büntetőjogi verziója a haszonszerzési célokból vagy más bűncselekményekkel együttesen elkövetett szerzői jogsértés esetén rendeli büntetni a szerzői jogi törvény megsértését. Ez pedig a nem tömegesen le- és feltöltő embereknek tulajdonképpen garantálja, hogy megúszhatják a fájlcserélésből eredő jogkövetkezményeket.

Az ítélettel kapcsolatban további információk (így például az, hogy az elmeszelt cég tervezi, hogy kivonul Svájcból az ítélet hatására), illetve linkek itt érhetők el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük