“Adatvédelmi védelem” fájlcserélőknek?

A TorrentFreak rendkívül érdekes hírt közölt néhány napja (szokásosan a sok-sok teendő miatt csúszok az értékeléssel). Eszerint a svájci Szövetségi Bíróság az adatvédelmi szabályokba ütközőnek minősítette egy fájlcseréléssel kapcsolatos perben a feltételezett jogsértők IP-címeinek a felperes általi gyűjtését. Ennek megfelelően magánszemélyek/szervezetek nem jogosultak arra, hogy ily módon adatokat gyűjtsenek egy későbbi perindítás céljából. Sajnos nem vagyok a svájci szerzői és adatvédelmi jog tudora, ezért csak rácsodálkozni tudok az ítéletre, mivel ilyenről még nem hallottam, ez az eddigi, más országokból ismert gyakorlattal valamelyest szembe megy.

Ennek ellenére – és erre a TorrentFreak is utal – nagyon úgy fest, hogy ez az ítélet – amely magánjogi perben született – nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a rendőrség bűncselekmény gyanúja esetén gyűjtsön adatokat, beleértve az IP címeket is. A svájci jogban egyébként a szerzői jogok megsértésének büntetőjogi verziója a haszonszerzési célokból vagy más bűncselekményekkel együttesen elkövetett szerzői jogsértés esetén rendeli büntetni a szerzői jogi törvény megsértését. Ez pedig a nem tömegesen le- és feltöltő embereknek tulajdonképpen garantálja, hogy megúszhatják a fájlcserélésből eredő jogkövetkezményeket.

Az ítélettel kapcsolatban további információk (így például az, hogy az elmeszelt cég tervezi, hogy kivonul Svájcból az ítélet hatására), illetve linkek itt érhetők el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük