A magyar népzene és szerzői jog kapcsolatáról

Blogunk két szerzője, Békés Gergely és jómagam az elmúlt hónapokban kiemelt figyelmet szenteltünk egy nagyon érdekes és kihívásokkal teli területnek: a magyar népzene és a szerzői jog kapcsolatának. Angol nyelvű tanulmányunk egy jövőre érkező, zenei műfajok szerzői jogi elemzését adó szerkesztett kötet 23. fejezeteként láthat majd napvilágot.

A kézirat azonban addig is innen letölthető. (Még szerkesztői kommenteket várunk, így a szöveg nem teljesen végleges.) Ahogy az SSRN-re is feltöltött tanulmány absztraktjában jelezzük: áttekintettük a magyar népzene fejlődési ívét, jellegzetességeit, és mindezt a szerzői jog szemüvegén keresztül vizsgáltuk. Plusz becsempésztünk két esettanulmányt: egy jól ismertet a Deep Forest „Boheme” albumán elhangzó népzenei (ihletésű) tartalmak felhasználása kapcsán, egyet pedig a népzenei örökség digitális archiválása kapcsán (Polyphony Project).

Bízunk benne, hogy az olvasóknak legalább annyira érdekes lehet ez a cikk, mint amilyen örömöt nekünk okozott az írás folyamata.