ProArt Zeneipari Jelentés 2020

Még egy breaking hír így az év végére: a ProArt a mai napon (2020. december 17.) közzétette a 2020-as zeneipari jelentését.

Részletes elemzésre ily közel a karácsonyi, megérdemelt pihenéshez, már nem nyílik módom, ám breaking jelleggel álljon itt a jelentés vezetői összefoglalója.

A legutóbbi átfogó ProArt Zeneipari Jelentés előszavának a címe ez volt: „Fény az alagút közepén?”, az ideinek nehéz volt címet találni. A jelentés a 2019-es adatokat dolgozza fel, de nem hagyhattuk figyelmen kívül a Magyarországon 2020 márciusában kitört koronavírus-járványt és annak gazdasági, illetve egyéb következményeit. Ez a jelentés a károk mértékének meghatározásához is szükséges adatokat gyűjti össze az utolsó pre-Covid év számainak, tendenciáinak rögzítésével.
A jelentés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a hazai hangfelvétel-iparág a streamingből és a jogkezelésből származó bevételeknek köszönhetően folyamatosan növekedett az elmúlt években, így 2019-ben is. Sőt, a hangfelvételek felhasználása utáni bevételekben 2018-ról 2019-re 12%-os növekedés volt, ez az elmúlt évtized legnagyobb emelkedése. Az élőzenei területen is folytatódott a bővülés 2019-ben: a zenei rendezvényeken megvalósuló fellépések száma 6%-kal nőtt. A két szegmensből a magyar könnyűzeneipar méretét 73,5 milliárd forintra tehetjük.
Bár a koronavírus-járvány rombolását még mindig csak korlátozottan látjuk, az már biztos, hogy 2020-ban, a veszélyhelyzeti korlátozások miatt a könnyűzenei rendezvények száma soha nem tapasztalt mértékben visszaesett: 2019-hez képest 76.2%-kal kevesebb élőzenei fellépés valósult
meg 2020 első nyolc hónapjában. Az élőzene-iparág válsága legalább 40 milliárd forintos bevételkiesést jelent idén a zeneipar szereplői számára. A csökkenés miatt a magyar gazdaságból kieső jövedelem akár a 262,5 milliárd forintos összeget is elérheti. A kiesett élőzenei bevételek felértékelik a hangfelvételekből és a jogkezelésből származó jövedelmek jelentőségét a zeneipar azon szereplőinek büdzséjében, akik ezekből részesednek.
Bízom abban, hogy a 2021-es év már ismét a fellendülésé lesz és újra látjuk a fényt az alagútban!
Szűts László, a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért elnöke

Mondani sem kell, hogy a 2021-es jelentést különös érdeklődéssel várjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük