Hírmorzsák #9.6

Lerúgja-e Linda a Marvelt is? Dal+Szerző 2019/3. szám. Magnus – mesterséges intelligencia a múzeumokban. Legálisan ingyen szoftver a kilencvenes évekből? Igen! Streaming per az Egyesült Államokban. – Hírmorzsák #9.6.

Lerúgja-e Linda a Marvelt is? – Érdekes per veheti kezdetét az Egyesült Államokban. A híres Linda c. filmsorozat főcímdalát szerző Vukán György jogutódja perbe fogta a Marvelt, és a tartalmat terjesztő/elérhetővé tevő számos platformot azért, mert a kilencvenes években futó X-Men rajzfilmsorozat főcímzenéje (szinte) megszólalásig hasonlít a Linda témájára. Íme a Linda releváns része:

És íme az X-Men:

Ez ismét egy olyan ügy lesz, amelyet a blogon igyekszünk folyamatosan nyomon követni. A hírt lásd még itt az Indexen is.

Dal+Szerző 2019/3. szám – Megjelent az Artisjus zeneipari magazinjának az idei harmadik száma. Igen, ahogy lenni szokott, ezúttal is érdekes zenei csemegék (interjú/riport a Te Anahit, az Ethnofil, Szabó Tibor, a Mörk, Dobos Dániel, Rakonczai Viktor, Melanie Martinez és a Tool kapcsán; hírek; lemezajánlók; irodalom és még más apróság) mellett két izgalmas zenei szerzői jogi ügyről olvashatunk röviden: az egyik Katy Parry Dark Horse című dalának plágiumpere, a másik a samplingeléssel kapcsolatos Pelham döntés az EUB-tól.

Magnus – mesterséges intelligencia a múzeumokban – A mesterséges intelligencia jó ideje velünk van, sokáig velünk marad még. Siri, Alexa, Google Maps és sok más alkalmazás, ami ezeken alapul. Egyre csak nő a jelenléte a film- és zeneiparban, a sportösszefoglalók írásában, és mg számos más „kreatív” területen. A múzeumok világát sem hagyta érintetlenül a technológiai fejlődés. Nem csupán Berenson és Pepper lehet érdekes nekünk, de a látogatói élményeket fejlesztő olyan alkalmazások is, mint a Magnus, amely közösségi alkalmazásként (végfelhasználók által feltöltött tartalmakra alapítva nyújtja a képfelismerő szolgáltatását) lehetővé teszi a múzeumi kollekciók mind teljesebb élvezetét. Persze, mint a New York Times írja, az ilyesfajta elektronikus „kereskedelmi” szolgáltatás szerzői jogi akadályokba is ütközhet. További érdekességeket olvashatunk még itt.

Pre2 – ezt nagyon szerettük

Legálisan ingyen szoftver a kilencvenes évekből? Igen! – Minden tiszteletem a szerzői jognak, ezt nem kell bizonygatnom. De a számítógépi programalkotások (szoftverek) védelmi idejét sosem tartottam a legjobb döntésnek. Most íme egy (újabb) érv amellett, hogy lehetne ez másként is: az Internet Archive weboldal szoftveres könyvtárába 2500 olyan PC-s játék került fel teljesen legálisan, amelyek még az 1990-es évekből valók (atya ég, mennyit játszottunk a Prince of Persia-val, a Golden Axe-szal, a Prehistorik 2-vel), és amelyek kereskedelmi forgalma valószínűleg elenyésző, legfeljebb a pozitív emlékek felidézésére lehetnek alkalmasak (most komolyan, mikor fogok arra ráérni, hogy újra végigtoljam a Pre2-t a bunkóbotos ősemberrel???). Ám a szabad hozzáférés mégis kiváló üzenet és ösztönző lehet ara, hogy miközben értékeljük a játékokat (és nosztalgiázunk), addig megérjen a fejünkben egy új, modern program megvásárlása.

Streaming per az Egyesült Államokban – Még az év elején írt arról a New York Times, hogy egy média- és szerzői jogi vonalon is tapasztalt ügyvéd (és egyetemi oktató), David Goodfriend, egy start-up céget hozott létre, Locast néven, amelynek a célja, hogy non-profit jelleggel igyekezzen a földfelszíni televíziós jeleket digitális jelekké alakítva streamelni az ügyfeleinek. Bár maga a technológiai megoldás nagyban hajaz az Aereo ügyben megismertekre (amelynek a végén aztán 2014-ben a Legfelsőbb Bíróság mondta ki a halálos ítéletet a szolgáltatóra), a fentebb is említett egyedi tulajdonság, vagyis a non-profit jelleg teljesen új elem. Erre nézve ugyanis az amerikai szerzői jogi törvény kivételt tartalmaz. Még januárban mondta azt Jessica Litman is, hogy szerinte így a megoldás jogszerű, ám végül a legnagyobb tartalomgyártók, akiknek a profitorientált továbbközvetítő szolgáltatók díjakat kötelesek fizetni, beperelték a Locastot. Cserébe most Goodfriend is olyan viszontkeresettel élt, amiben annak megállapítását kéri, hogy a tartalomgyártók a szerzői jogaikkal visszaélnek az eljárás révén. Persze fontos körülmény, hogy miközben a Locast elvben non-profit, adományokat elfogad. Kíváncsian várjuk, mi lesz ennek az ügynek a vége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük