Hírmorzsák #9.4

Kinek a stream, kinek a koncert. A Disney-nek a stream. Salinger e-könyvben. Hugenholtz a CDSM-irányelvről. Minek köszönhető a fájlcserélés visszaszorulása? – Hírmorzsák #9.4.

Kinek a stream, kinek a koncert – Ritkán, de előfordul, hogy a számomra a közéleti tájékozódást jelentő HVG hetilapban a szerzői jogra nézve is releváns írást találok. Ezúttal Nagy Gábor: Aranytorok és gyémántgitár című írásában elemzi – Ed Sheeran nagysikerű Sziget-koncertjének apropóján (is) – azt, hogy a „koncertipar” mennyire jelentős szegmense az előadóművészek bevételeinek. Az adatokkal is alátámasztott informatív írást mindenkinek ajánlom, aki kíváncsi a „stream kontra hordozó kontra koncert” világára. (Lásd: HVG, 2019/33. szám, 2019. augusztus 15., p. 58-59., illetve klikk a fenti linkre.)

A Disney-nek a stream – Az Indexen olvastam először a Disney+ streaming platformmal kapcsolatos legújabb hírekről (ugyanitt a tartalmakról is sokat lehetett olvasni a D23 esemény apropóján). Tehát novemberben jön. Lassan élesítenem kell egy mini kutatást a streaming platformok lufijáról…

Salinger e-könyvben – Kilenc és fél éve magam is megemlékeztem J.D. Salinger halálhíréről. (Kimondani is furcsa, mennyi idő telt el azóta.) Salinger nem csak rejtőzködő módon élt élete „utolsó néhány évtizedében”, de a társadalom és a technológia fejlődéséről sem vett sok tudomást – ám mindeközben töretlenül írt. Fia mostanság tervezi a források közlését – érdekességek várhatók irodalom-rajongóknak. Ami viszont igen friss érdekesség, hogy Salinger legfontosabb írásai rövidesen e-könyvben is kijönnek majd. Merthogy eddig ilyen formán nem voltak (jogszerűen) elérhetők az írásai.

Hugenholtz a CDSM-irányelvről – A Wolter Kluwers-től kapott emailben olvastam P. Bernt Hugenholtz-cal egy interjút, amiben a CDSM-irányelvről nyilatkozott. A témakör iránt érdeklődőknek kötelező irodalom.

Minek köszönhető a fájlcserélés visszaszorulása? – A 2012-ben megjelent könyvemben pont azt mondtam, hogy a fájlcserélés visszaszorítása a piac feladata. Kevés dologban volt annyira igazam, mint ebben. Nálam azonban sokkal kiválóbb emberek kiváló kutatással igazolták mindezen hipotézist. Akit e kérdéskör érdekel, feltétlenül olvassa el Joao Pedro Quintais és Joost Poort közös cikkét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük