Elhunyt J.D. Salinger

Bár nem egy digitális szerzői jogi kérdésről szól a mai megjegyzés, mégis ildomos lejegyezni. J.D. Salinger elhunyt.

Ő volt a XX. század egyik leglegendásabb és egyben legellentmondásosabb alkotója. Zsenialitását mindössze néhány kötetében, de annál több novellájában mutatta meg, ellentmondások pedig (leginkább) 1965-ös visszavonulása óta övezték – sok esetben szerzői jogi problémákkal fűszerezve.

Az egyik ilyen legendás eset az volt, amikor egy róla készült életrajz publikálását akadályozta meg, amely egyetemi könyvtárakban fellelhető, mindaddig publikálatlan leveleket használt elsősorban, az azokban található gondolatok komoly átalakítása mellett. Az eljáró bíró szerint ez a felhasználás mégis túllépte a fair use kereteit (Salinger v. Random House). Az ítéletről lásd a New York Times cikkét. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy végül ez az ügy nem vált precedenssé, alapvetően azért, mert két további ügyben is vita tárgyát képezte a nyilvánosságra még nem hozott művek fair/szabad felhasználása – akiket érdekel, ezek a New Era v. Holt, és a Wright v. Warner Books ügyek voltak -, s végül az ellentmondást látva a felsőbírósági gyakorlatban az USA Kongresszusa 1992-ben úgy módosította az Egyesült Államok szerzői jogi törvényét, hogy immáron a nyilvánosságra nem hozott művek is képezhetik fair használat tárgyát.)

E kis elkalandozás ellenére is, akinek jelent valamint Salinger munkássága, vegye elő a Zabhegyezőt ma este, és olvasson bele!

Salinger halálval kapcsolatos híradásokat lásd itt magyar nyelven és angol nyelven.

5 thoughts on “Elhunyt J.D. Salinger”

 1. ZooeyG says:

  Erdekes, Salinger volt az az iro,akinek az irasait a legkozelebb ereztem magamhoz, aki leginkabb inspiralt (persze vannak masok is, sokan), aki leginkabb olyan vilagot tudott teremteni, amiben szivesen elmerultem, es bar szerettem Holden Caulfieldet, szamomra a Glass regenyek voltak a legkedvesebbek, es persze a novellak.
  Allitolag halalaig irt, maganak, allitolag tobb, mint egy tucat regenyt zart a fiokba…kivancsi vagyok, napvilagot latnak-e.Bar talan ugy jo, ha nem.

  Mindenesetre: Raise high the roof beam, carpenters..raise high.

 2. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  @ZooeyG: Először is meglep, hogy nem Vonnegut az első számú kedvenc, vagy legalábbis inspirációs tényező.

  Ami Salinger sok-sok könyvét illeti, ajánlom figyelmedbe a lenti linket, ahol egy nálam sokkal rátermettebb blogoló ír pont arról, hogy biza kb. 15 könyve volt már készen.

  A link: http://konyves.blog.hu/2010/01/29/mi_lehet_salinger_fiokjaban

 3. ZooeyG says:

  Igen, ezt olvastam tegnap az msn-n… igazabol fene se tudja, mi lenne jo, hiszen lehet, hogy o ugy gondolta, hogy a publikumnak szant eletmuve lezarult mar ezelott jo par evtizeddel.

  Vonnegut is nagyon kedves szivemnek, ezt jol tudod, de egeszen mas okbol, ugyanakkor nem feltetlenul ot veszem elo, ha energiat meritenek, sot…
  Salinger Glass irasai szamomra nagyon kedvesek, sokak szerint nem olyan jok,de a kedvenc konyvem pl. Steinbeck-tol a Rosszkedvunk tele, ami sokak szerint szinten nem egy nagy mu, szamomra megis sokat jelent.
  Majd ha lesz idod, kukkants bele Haruki Murakami irasaiba, en sokaig halogattam, mert nagyon felkapott volt es nnna, de az elmult nehany evben a munkassaga nagy reszen atragtam magam es o szinten nagy kedvenc lett. Igazabol angolul ajanlanam, sajnos a japanom megkopott:), magyarul egyet olvastam es nem voltam elajulva a forditastol.

 4. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Haha… Olvassak japánul:-) Maradjunk az angolnál. Akkor majd körbenézek, vagy elmegyünk Baltimore-ban egy könyvesboltba. Még lehet, hogy az lesz a legegyszerűbb.

  És milyen meglepő, az én #1 könyvem is Steinbeck. Ha bármikor elkedvetlenedek, csak előveszem a Szerelem Csütörtököt. Mondhatni, hogy az is egy kis lájtos mű, de mögötte olyan világ rejlik, amibe elkalandozni, majd visszatérni mindig jó!

  Ja, és Vonnegut: épp most olvasom a Virágvasárnapot. Ja és még egyszer Vonnegut: megjelent az Ötös számú vágóhíd kétnyelvű, "ünnepi" kiadása. azt hiszem beszerzem.

 5. ZooeyG says:

  Jo, hogy mondod ezt a ketnyelvu kiadast, Kigyoval epp nemreg beszeltuk, hogy meg kellene venni (magyarul vagy angolul), de igy a legjobb. Majd mondom neki! A Viragvasarnapot nagyon regen olvastam…ujra kellene lassan ezeket venni.
  En Murakamit egyebkent a Plaza-ban szoktam beszerezni az angol nyelvu reszlegen (meg reptereken)…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük