Szerzői jogi túra San Franciscóban

Idei első amerikai utam első állomása San Francisco városa és tágabb környezete. Először egy előadást tartottam a Golden Gate Egyetem (GGU) jogász oktatóinak a jogkimerüléssel kapcsolatos könyvemről, majd hét év után ismét ellátogattam a Stanford Egyetemre.

A GGU-ra tett látogatásom már egy ideje ért, de csak mostanra ért be. William Gallagher IP professzor meghívására érkeztem, és 2018. március 19-én előadást tartottam a jogkimerülésről szóló angol könyvemről. A találkozó kimagasló előnye volt, hogy a helyi IP professzorok mind megjelentek rajta, és értékes kommentekkel szóltak hozzá a témakörhöz. Marc H. Greenberg a streaming szolgáltatások előretörésének a jogkimerülés problematikájára gyakorolt negatív hatásaira reagált, Samuel Ernst pedig a követőjog, a licencia kontra adásvétel és a szabadalmi jogkimerülés területéről vetett fel kérdéseket. A brownbag prezentáción további, összehasonlító vagy tágabb értelemben véve nemzetközi joggal foglalkozó kolléga is megtisztelt a jelenlétével.

A Stanford kampusza

Március 20-án pedig ellátogattam a Stanford Egyetem Jogi Karára, ahol hét év után ismét lehetőségem nyílt Paul Goldstein, elismert szellemi tulajdonvédelmi professzorral beszélgetni. Az együtt töltött több mint egy órányi kellemes beszélgetés keretében mindkettőnk kutatásairól szó esett (ő két meglévő könyvének a frissítéséről mesélt), a magyar jogi oktatás is képbe került, a nemzetközi szerzői jog fontosságáról pedig elég hosszasan értekeztünk. Hasonlóan ahhoz, mint mikor Boytha György még a fokozatszerzési eljárásom alatt a műhelyvitán 45 perces beszédet tartott – ezúttal is több órányi tapasztalattal lettem gazdagabb egyetlen óra leforgása alatt.

Folytatás rövidesen egy texasi beszámolóval a DMCA 20 éves évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferenciáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük