Hírmorzsák #7.3

A Netflix már a mobilokon van. Kik is az e-könyv kalózok? Internet és kultúra – két jó barát. A Stichting Brein ügyben kiadott főtanácsnoki indítvány elemzése. Fair Play Fair Pay Act. – Hírmorzsák #7.3.

A Netflix már a mobilokon van – A Netflix térnyerése megállíthatatlan. Ahogy az az alábbi, harmadik rövidhírt is olvasó blogkövetők látni fogják, a cég már a 100 millió (!) előfizetőhöz közelít. Ez a link most arról szól, hogy a Netflix francia mobilszolgáltatóval állapodott meg a szolgáltatás okostelefonokról történő elérése tárgyában. Úgyhogy a jövő világos: audiovizuális tartalmakat bárki, bárhonnan, s lassan bármiről elérhet majd. Magyarországi fejleményekre is kíváncsi leszek.

Kik is az e-könyv kalózok? – A TorrentFreak nagyon érdekes kutatásról számolt be. Kik az „e-könyv kalózok”? Vagyis kik töltögetnek jogsértő módon e-könyveket? Nem meglepő, de nagyon érdekes, hogy nem a fiatalok… Részletekért katt a linkre.

Internet és kultúra – két jó barát – Farhad Manjoo, a New York Times kolumnistája egy nagyon érdekes cikket közölt kb. két hete (csak most tudtam elolvasni én is). Az írás lényege szerint az Egyesült Államokban a jogszerű tartalmakért lassan újra divatos lesz fizetni, ami ugyanakkor kifejezetten előnyösnek mutatkozik a „kis szerzők” számára is, akiket speciális finanszírozási formák segítségével lehet támogatni. Egyes szerzők (például egy acapella énekes) havi 20.000 dollárt is megkereshet a Patreon start-up segítségével. Ezért is állítja Manjoo, hogy az Internet a jelek szerint mégis megmenti, semmint megöli a kultúrát. Legyen így!

A Stichting Brein ügyben kiadott főtanácsnoki indítvány elemzése – Christina Angelopoulos Kluwer Copyright Blogon közzétett elemzésében Szpunar főtanácsnok Stichting Brein ügyben kiadott indítványát járta körbe (rendkívül igényesen).

Fair Play Fair Pay Act – A szokásosan hangzatos címmel ellátott amerikai törvényjavaslat célja nem más, mint hogy az AM és FM rádiók által végzett sugárzási tevékenységre tekintettel a szerzői jogosultak számára megfelelő jogdíj megfizetésére kötelezzék a rdió-szervezeteket az Egyesült Államokban. Eddig ugyanis ezek a szervezetek ezen felhasználásokat engedély és díjfizetés nélkül végezhették. Ahogy az 1709Blog szerzője írja, ettől független a műholdas és az internetes rádiók helyzete, mert ők már egy jó ideje kötelesek jogdíjat fizetni az amerikai jogban a nyilvános előadás joga alá besorolt szolgáltatásaikért. A jogszabályt előterjesztő kétpárti képviselők szerint ily módon a különböző szolgáltatók azonos megítélés alá esnek. Nem meglepő módon azonban a rádiószervezetek érdekképviseleti szerve komolyan ellenzi a jogszabály elfogadását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük