(Mondaq) Hírmorzsák #6.10

Nem mind közkincs, ami közkincs? Lehet-e másolni egy dokumentumfilmből? Kanada is implementálta a Marrakeshi Egyezményt. Nem csak Trump stábja nem ismeri a szerzői jogot. 50 év Star Trek – 50 jogeset. – (Mondaq) Hírmorzsák #6.10.

Nem mind közkincs, ami közkincs? – Egy rendkívül érdekes döntésről számolt be a Mondaq hírlevelének egyik elemében egy német ügyvédi iroda alkalmazottja. Eszerint az illetékes szövetségi bíróság megállapítása szerint egy múzeumban elhelyezett, közkincsbe tartozó képzőművészeti alkotásokról készült fényképek nem tartoznak a közkincsbe, mivel bár a fotót készítő személyt nem illetik meg szerzői jogok, ám a német UrhG továbbra is ismeri a fényképek után „járó” kapcsolódó jogi védelmet. (Ilyen intézménye a magyar szerzői jognak is volt régen, ma már felszámoltuk ezt a megoldást, a magasabb szintű szerzői jogi védelmet fenntartva.) A hír legfontosabb bekezdése szerint:

„While acknowledging that protection does not apply to mere scans or other photomechanical reproductions, the court found that the photographs in question are protected by that section 72 right. The photographs were the outcomes of difficult technical preconditions such as, inter alia, light, distance, angle and focus and, therefore, worthy of protection.”

Lehet-e másolni egy dokumentumfilmből? – A Mondaq egy másik érdekes híradása szerint egy kanadai bíróságnak arról kellett döntenie, hogy jogsértést valósít-e meg az az író (illetve a kiadója), aki (illetve amely) egy irodalmi mű elkészítéséhez közvetlenül egy dokumentumfilmből elérhető tényeket használ fel. A bíróság szerint nem. Mert bár maga  a dokumentumfilm védelmet élvezhet, a benne található tények nem. A bíróság ítélete szerint:

„Since facts are not protected by copyright, they are not part of the work’s originality. Consequently, any facts copied or taken by Ms. Witterick and used in her book should not form part of the assessment as to whether a substantial part of the documentary was taken by her.”

Ugyanerről egy másik elemzés is megjelent a Mondaq hírlevelében.

Kanada is implementálta a Marrakeshi Egyezményt – Kanada a 20. állam, amely 2016. június 22-én átültette nemzeti jogába a vakok és gyengénlátók jogvédett tartalmakhoz való könnyített hozzáférését biztosító (legalábbis megcélzó) nemzetközi egyezményt.

Nem csak Trump stábja nem ismeri a szerzői jogot – Nemrég láttuk, hogy Donald Trump feleségének szövegírója erős plagizálást követett el egy. Pech, van ilyen, mondhatnánk, még ha nem csak ciki és kellemetlen, de jogilag is rosszallást kiváltó tény ez. Úgy fest azonban, hogy nem csak Donald Trump stábja nem érti a szerzői jogot, illetve a szerződéses előírásokat. Ted Cruz, korábbi republikánus elnökaspiráns ugyanis letöltött két dalt egy hangfelvételeket értékesítő szolgáltatótól, ám annak ellenére használta a hangfelvételeket a kampány során, hogy a letöltéskor olyan szerződést írt alá, amely kifejezetten megtiltotta a hangfelvételek politikai célokból történő hasznosítását. Na kérem, ez a pech. (És az, hogy persze Cruzt beperelte a letöltést nyújtó szolgáltató.)

50 év Star Trek – 50 jogeset – Sosem gondoltam volna… Na, nem azt, hogy a Star Trek már 50 éves. Nem vagyok az a hardcore rajongó, ezért ez meglepett, de nagy gratula, némelyik epizódot én is nagyon szerettem. (Szigorúan csak a régi sorozatból.) Ami ennél is „durvább”, az a Mondaq által egy másik blogon keresztül összeállított, 50 jogesetet tartalmazó lista. Akit ez esetleg érdekel, látni fogja: fű-fa, fűt-fát, ezért-azért perelt az elmúlt 50 évben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük