Szerzői jog a crowdfunding útjában?

2016. július 1. napján látott napvilágot a hír, miszerint a Nintendo – mint a számos konzoljátékokhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok jogosultja – bejelentésére törlésre került egy színvonalasnak ígérkező közösségi finanszírozáson alapuló projekt. Lássuk, mi történt!

Sam Dyer, a Bitmap Books kiadó vezetője nem egészen egy hónappal ezelőtt, egészen pontosan június 4. napján indította útjára Kickstarter projektjét, amelyben elsősorban a Nintendo szellemi termékének számító klasszikus konzoljátékok, azok screenshot-jaiból, pillanatfelvételeiből készülő albumhoz kívánt 100.000 USD támogatást szerezni.

-

A képek forrásai: web.archive.org

A kampány majdnem harminc napja alatt 36.733 USD támogatást sikerült összekalapozni mire a Nintendo végül észbe kapott, és a Digital Millennium Copyright Act alapján benyújtott értesítési-eltávolítási igényére a közösségi finanszírozási oldal szerzői jogi jogsértésre hivatkozva elérhetetlenné tette a kezdeményezést.

Azon természetesen lehet vitatkozni, hogy az ilyen és ehhez hasonló eseteken a szerzői jog mennyire áll a kreativitás útjában, azt viszont egyértelmű, hogy a jogosulttól származó felhasználási engedély hiányában a megvalósított és tervezett felhasználások jogsértőek voltak/lettek volna, így a notice-and-takedown igény mindenképpen megalapozott volt a Nintendo részéről, különös tekintettel arra, hogy nem csupán szerzői művek, hanem legalább egy, a védjegyjog által oltalmazott megjelölés is felhasználásra került.

Ahogy az eset megítélése, úgy a tanulság is viszonylag egyszerű: ha a szerzői jog által védett művekből kívánunk átdolgozással újabb művet létrehozni, akkor ahhoz nem árthat a szerző engedélyét is megszerezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük