Megújultunk: Copy21

Ahogy azt egy hónapja már előre vetítettük, a blog külsőben és belsőleg is jelentős változásokon ment keresztül. Bemutatjuk az új Copy21 oldalt!

2009-ben indult útjára a Szerzői jog a 21. században blog, amelynek e hosszú név adásával – akkor még egymagam – tudatosan azt kívántam elérni, hogy a szerzői jog területén legyen Magyarországon egy speciális blog, amely a legaktuálisabb kérdéseket hol vizsgálja, hol „csak” összegyűjti, és a nagyközönség figyelmébe ajánlja. Hatalmas örömömre szolgált, amikor anno az ESZERINT blog is beindult, amelyet az MSZJF-es kollégák indítottak. Utóbbi ma már sajnos nem aktív, de közben talán e blog is fejlődött annyit, hogy képes lett ellátni a fent nevezett eredeti célt. A tegnapi nappal bezárólag 1150+ bejegyzés született az eredeti oldalon, amelyre – ha a Google nem csal – kettő híján 321.500 kattintás érkezett a közel hat és fél év alatt. (Kimondani is furcsa.)

Időközben bővült a csapatunk is. Jelenleg aktív tagjaink – ABC sorrendben: Gyömbér Béla, Hajdú Dóra, Harkai István, Kőhidi Ákos és Ujhelyi Dávid – mellett számos további szerző dolgozott a blogon – Németh Laci és Nagy Dani -, valamint számos vendégbejegyzést közöltünk, akár a blogbejegyzésíró versenyünkön győztesek tollából, akár szimpla meghívás alapján, egy-egy érdekes témakör megtárgyalására. Sőt, a fenti, aktív szerzői névlista nagyon rövidesen bővülhet is, ez egyelőre még maradjon titok, hadd szolgáljon meglepetésként, amikor ez bekövetkezik.

Az új blogfelületünk szellemi atyja Gyömbér Béla kolléga, aki e munkáért legalább egy bekezdésnyi figyelmet és gratulációt/laudációt megérdemel. Az eredetileg kifundált új, hasznos struktúrát (amelyről rögtön szólok) ugyanis tökéletesen átültette a gyakorlatba, igényes külsőt adott a felületnek, minőségi funkciókkal látta el az oldalt, lelkiismeretesen átemelte a régi tartalmakat, sőt rendszerezte is őket. Más szóval: Béla, ez nélküled nem ment volna.

Mit kínál az új oldal? A régi felületünkhöz képest a legfontosabb újítás, hogy kiemelt kategóriák szerint igyekszünk megkönnyíteni az olvasók dolgát: magyar, európai és azon kívüli (főleg amerikai) szerzői jogi vonatkozásokat egy helyre tettük. Ezen felül további rovatok állnak rendelkezésre az elmélyülni vágyók számára. E rovatok ráadásul rovatfelelősök felügyelete alatt működnek, akik arra vállalkoztak, hogy rendszeres jelleggel frissítik a tartalmakat a mindennapi hírek tárgyalásán túl. Ugyancsak kínálunk egy bemutatkozó leírást, ahonnan egyébként szerzőink életrajzai és lehető legtöbb tudományos publikációi is elérhetők. E célra egyébként a Dokumentumtár is szolgál, ahová publikációk, majd idővel további dokumentumok feltöltését tervezzük.

Milyen további funkciók válnak elérhetővé a blogról? A tárhelyeinkre feltöltött dokumentumok letöltésén túl keresőfunkciók jelennek meg az oldalon, több módszer szerint is (kommentekre, kulcsszavakra is rá lehet keresni). A lap alján a Mások írták funkció pedig lehetővé teszi, hogy az általunk leggyakrabban olvasott egyéb blogok legfrissebb bejegyzéseit bárki elérhesse.

Nos, elsőre – röviden? – ennyi. Zárásként már csak annyit mondhatok, hogy a jövőben is töretlen lelkesedéssel igyekszünk reflektálni a legizgalmasabb szerzői jogi kérdésekre.

Ja, és éljen a szólásszabadság! Várunk mindenféle megjegyzést, miként tudnánk továbbfejleszteni a blogunk küllemét, adott esetben rovatstruktúráját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük