Breaking News: elfogadták a Reda-jelentést

Az Európai Parlament 2015. július 9-ei – nyári szünet előtti utolsó ülésén elfogadta a Reda-jelentést: valószínűleg sokak számára hasznos tartalommal.

Miért is ne a populáris kérdéssel kezdjük: van „panoráma-szabadság”. A Reda-jelentés eredeti tartalommal került ugyanis elfogadásra e téren: a módosító indítványt, amely a köztéren elhelyezett épületekről kereskedelmi célokból készített fotók felhasználását engedélyhez kötötte volna, a Parlament eliminálta. A képviselők ugyancsak elvetették a Google-adó néven elhíresült német modell uniós szintre emelését, amely értelmében hírportálok díj fizetését követelhették volna a Google-től a cég által megjelenített tartalmak után. Elfogadásra került ugyanakkor a geoblocking korlátozása. E téren egyébként a Bizottság is minden bizonnyal partner lesz, hiszen az Ansip-Oettinger előterjesztés (a digitális egységes piacról) is ez irányba mozdult el.
Mint legutóbb írtam: a lényeg csak ez után jön. A parlamenti szavazás útján elfogadott jelentés jogforrási erővel értelemszerűen nem rendelkezik, ugyanakkor fontos fogódzó lehet a Bizottságnak a saját előterjesztése vonatkozásában – amely ugyanakkor már az InfoSoc-irányelv módosítására tesz majd javaslatot. (Várhatóan 2015 végéig.)

Angol olvasmányok az IP-Watch-on és az IPKat-en. És íme magának Julia Redának a friss gondolatai.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük