Lyon3 rencontre Monsieur Mezei

Negyedjére érkeztem Lyon városába, hogy a Jean Moulin egyetemen hirdetett LLM képzés keretében összehasonlító és digitális szerzői jogi kérdésekről tartsak előadást. Az idei azonban különleges alkalom. Egyrészt először fordult elő, hogy a kurzusomat „kötelezőnek” nyilvánították. Ily módon 36 emberrel nézte farkasszemet. Másrészt hedonista módon nem elég, hogy négy nap alatt 19 órányi időtartamban álltam a hallgatók ostromát. E mellé még bevállaltam egy további másfél órás publikus előadást, amelyen a teljes Lyon3 egyetem bármely hallgatója részt vehetett.

Ami az órámat illeti, nagy meglepetésekkel nem szolgált: ezúttal is kiváló, felkészült és lelkes hallgatókkal találkoztam, akik több mint tíz országból érkeztek Lyonba. Mondhatni épp ezt vártam. Hogy ők mit várhattak és mit kaptak? Kedvenc témáimat, melyeket értelemszerűen felfrissítettem az elmúlt év eseményeivel. Így egy általános bevezető foglalkozás mellett tartalmasan beszélgettem velük a könyv- és könyvtári digitalizálás kérdéséről, illetve a legfrissebb fejleményről e téren, a Google Books projekt fair jellegéről. Elhangzottak a legfontosabb amerikai és európai példák, illetve jogi tételek a samplingelés kapcsán. Ennek keretében végre jogerős ítéletként számolhattam be a Metall auf Metall ügyben (Németországból). Tavaly épp csak pár nappal az előadásom előtt fogadták el az árva mű irányelvet, így akkor elnézést kellett a csoporttól kérnem az alapos elemzés mellőzése miatt. Ilyenre idén nem került sor. Sőt, örömmel ismertettem velük a magyar törvénymódosítást is e téren. A fájlcserélésről csoda lett volna, ha nem beszélek, ugyanakkor ezzel kapcsolatban e helyütt képtelenség lenne valamennyi érdemi fejleményről megemlékeznem. Sok-sok újdonságot implementáltam az előadásomba (többek között a HADOPI bukását is). Végül zárásként az elektronikus kereskedelem és a szerzői jog találkozása került terítékre, azon belül is az egyik legégetőbb példát húztam elő a kalapból: DDL szolgáltatók / „cyberlocker” oldalak. Tavaly óta komoly fejlemények figyelhetők meg a Hotfile és a RapidShare kapcsán. (Ezekről rövidesen külön bejegyzést írok majd, csak az ítéletek 56-99 oldal között mozognak, kell némi idő ezek elolvasására.) Két lelkes hallgatóm pedig ezúttal is vállalkozott arra, hogy egy mini kutatás keretében szemrevételezze két tárhely-szolgáltató értesítési és eltávolítási gyakorlatát.

Ami mindezek után következett, az volt maga az extra, a ráadás, a fárasztó jutalomjáték. Egy előadás (nagyjából) harminc hallgató előtt – kik között LLM-es diákjaimon túl francia doktoranduszokat és graduális hallgatókat is felfedeztem -, a jogkimerülés témakörének aktualitásairól, különösen a ReDigi és a UsedSoft ítéletekről. E témában írok most épp egy terjengős tanulmányt, pontosabban már most kettő lesz belőle. E témában szeretnék egy kiváló konferencián előadni jövőre, sőt napokon belül Szegeden is elmondom az alapokat magyarul egy kollégiumi találkozón. Egy szó mint száz, most ez érdekel a leginkább. És hogy igazoljam, nem beszélek félre, mikor mösziőnek neveztem magam, íme jobbra az eseményről készült egyszerű meghívó.
Ha a szerencse és a diákok értékelése is úgy hozza, akkor folytatás remélem jövőre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük