(Könyves) Hírmorzsák #3.18

Open Access Week Szegeden. eInfrastruktúra és digitális könyvtárak. A barcelonai egyetemi könyvtár veresége digitális szolgáltatásokkal kapcsolatos perben. E-könyv áruházat indít a Magyar Telekom. E-könyv olvasók tesztje. – (Könyves) Hírmorzsák #3.18.

Open Access Week Szegeden – Egy kedves könyvtári kolléga leveléből idéznék vágatlan formában (pontosabban némi nyelvtani átalakítással), a tartalom ugyanis ezt indokolttá teszi. Eszerint „2013. október 21-25. közt zajlik a világban az ún. Open Access Week, ami ezen eszmének a népszerűsítését, megismertetését célozza. Az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiumának pályázatán szerepelve az SZTE Klebelsberg Könyvtár is részese e programnak. Az SZTE felső vezetése is fontosnak tartja, hogy a tudományos információ ellátást gyökeresen átalakító rendszert megismerjük, megismertessük, sőt ha lehet magyarországi kialakítását időben befolyásoljuk. Mindennek a folyóirat-előfizetésekhez, EISZ-hez, MTMT-hez is köze van, s érinti a repozitóriumokat is. Magyarán az egész tudományos információellátó rendszerünket. Mindezek okán az OA-WEEK szegedi egyik eseményeként kerekasztal beszélgetést szervezünk az SZTE Klebelsberg Könyvtárban e témában: A tudományos szakirodalom terjesztésének és hozzáférésnek új útjai. Résztvevői az egyetem oktatói, kutatói különféle szakterületekről, moderátor: Dr. Keveházi Katalin az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója. Helyszín: József Attila Tanulmányi és Információs Központ, Szeged, Ady tér 10.  2013. október 22. 17h.” Az eseményről az Openacces.hu oldalon és a Délmagyarország weblapján is olvashatunk.

eInfrastruktúra és digitális könyvtárak – A napokban olvastam egy érdekes tartalmi összefoglalót egy nemrégiben lezajlott konferenciáról, amely a digitális könyvtárak jövőjével foglalkozott. Ez az összefoglaló a könyvtárak, levéltárak és egyéb archívumok által végzett digitalizálási tevékenység révén keletkező tartalmaknak (és nem csak a két- vagy három dimenziós másolatoknak, de a metaadatoknak és egyéb anyagoknak) a tárolásával és kezelésével foglalkozik.

A barcelonai egyetemi könyvtár veresége digitális szolgáltatásokkal kapcsolatos perben – Az IFRRO nemzetközi jogvédelmi ernyőszervezet hírújságában olvastam, hogy a barcelonai egyetemi köynvtár pert vesztett a CEDRO nevű spanyol közös jogkezelővel szemben, mivel az annak a repertoárjába tartozó szerzői műveket engedély nélkül többszörözte, illetve tette a nyilvánosság számára hozzáférhetővé intraneten, illetve az egyetemi kampusz területén. A spanyol bíróság a jogsértés abbahagyására, a készült másolatok törlésére és kártérítés fizetésére is kötelezte az egyetemet. Természetesen az IFRRO ügyvezetője, Olav Stokkmo (akivel két éve én is találkoztam), gratulált a CEDRO sikeréhez. Én azért ennyire nem vagyok boldog a hír hallatán. A nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétellel megvalósítható jogsértés kérdésén se meglepődve nem vagyok, se indokolatlannak nem tartom e ponton az ítéletet. Amíg az EU joga ilyen típusú felhasználásra nem ad engedélyt a könyvtáraknak, addig ez egyértelmű jogsértés. Ugyanakkor a digitalizálás megtiltása és az elkészült másolatok törlésére való kötelezést túl erősnek érzem, hiszen a könyvtáraknak a kulturális megőrzés alapfeladata. Ezek szerint lehet, hogy erre ezeknek az intézményeknek Spanyolországban nem lesz a jövőben joguk. Nagy kár lenne.

Forrás: hu.txtr.com
E-könyv áruházat indít a Magyar Telekom – Az MTI hírét a Könyves Blogon olvastam. Ezek szerint a Magyar Telekom 700.000 külföldi és 3.000 magyar tételt tartalmazó áruházat indít idehaza. A szolgáltatás keretében az ingyenesen regisztráló ügyfelek személyes, virtuális könyvespolcot kapnak, ahonnan bármikor, bármely e-könyv olvasó segítségével hozzáférhetnek a megvásárolt tartalmakhoz. E polcok virtuális fakkjaiban pedig máshol vásárolt kötetek is tárolhatókká válnak majd. (Hm, azért ezen érdemes elgondolkodni egy picit.) Azt kell, hogy mondjam: végre. Az árképzést ugyan még nem ismerem, de nagyon jó hír, hogy újabb szereplővel bővül a piac. Persze akit ez igazán érdekelni fog. Én megvallom őszintén: még mindig az ódon, papír alapú köteteket részesítem előnyben. A Magyar Telekom mégis arra alapozza üzleti vállalkozását, hogy az e-könyvek és az azokhoz esetleg szükséges e-könyv olvasók iránti igény rövidesen robbanásszerűen meg fog nőni.
E-könyv olvasók tesztje – És ha már e-könvyekről beszéltünk, akkor íme egy friss írás az Indexről, kis reklám ennek a területnek. Ebben az írásban a Koobe két e-könyv olvasóját hasonlították össze a szerzők: az Icarus Illumina HD-t és az Icarus 8-at.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük