Hírmorzsák #2.17

A sávszélesség korlátozásával a fájlcsere ellen. Uniós konzultáció az értesítési és eltávolítási eljárásról. Digitális megőrzés és e-könyvek. (Hosszú) tanulmány a szabad felhasználásokról. Úton az árva mű irányelv. – Hírmorzsák #2.17.

Rendhagyó módon (mert azért nem lesz ez mindig így) a mai Hírmorzsákban igyekszek erőteljesen elindulni a saját magam számára kijelölt új kutatási ösvényen. Ennek megfelelően szeretnék bemutatni több olyan hírt is, amely a kulturális örökség digitalizálásával kapcsolatos. Hogy persze a váltás ne legyen olyan éles, előbb jöjjön két internetes hír:-)

A sávszélesség korlátozásával a fájlcsere ellen – A Deutsche Telekom után a Kabel Deutschland is úgy döntött, hogy általános szerződési feltételeinek módosításával igyekszik felvenni a harcot a sávszélességének aránytalan kihasználása, dekódolva: a sávszélesség fájlcserélő alkalmazások segítségével történő kihasználása (túlterhelése) ellen. Az SG.hu írása szerint ugyanakkor a populáris, de főszabály szerint jogszerű felhasználásokra szolgáló streaming oldalak, online játékszolgáltatások, e-mailezés stb. sosem kerül a forgalomkorlátozás hatálya alá. (Köszi Tibi a linkért!)

Uniós konzultáció az értesítési és eltávolítási eljárásról – Az Európai Bizottság konzultációt kezdeményezett az értesítési és eltávolítási eljárásról 2012. június 4-én. A Bizottság többek között olyan kérdésekre várja az észrevételeket valamennyi uniós polgártól, illetve szervezettől, mint hogy az elektronikus kereskedelmi szolgáltatók milyen lépéseket tegyenek a jogellenes tartalmak feltárása, kiszűrése iránt, kötelesek-e a jogellenes magatartást tanúsító felhasználókkal felvenni a kapcsolatot, stb. A konzultáció keretében 2012. szeptember 3-ig lehet véleményt formálni. (Igyekszek a jövőben a fejleményekről tudósítani.)

Digitális megőrzés és e-könyvek – Vegyünk még két SG.hu cikket. Az előbbiben egy német szakember, a hageni Eric Steinhauer beszél arról a kritikus helyzetről, ami az online publikált tartalmak megőrzését, pontosabban annak nehéz megőrizhetőségét lengi körbe. Én egyelőre a könyvtári digitalizálásra fókuszálok, de meglátásait nagyon tudom osztani! A másik cikk pedig a 83. Ünnepi Könyvhét során az e-könyvek témakörében szervezett szakmai eseményről számol be. Tanulságos látni, hogy a kiadói oldal miként vélekedik erről a (sajnos igencsak lassan) fejlődőben lévő területről. Go e-books! (Persze én még a papír szagára és a könyvespolcra esküdök.)

(Hosszú) tanulmány a szabad felhasználásokról – Köztük a kulturális örökség megőrzésére hivatott szervezeteknek biztosított szabad felhasználásokról is. A kérdéskör taglalása nagyon fontos, hiszen – ahogy arra magam is utaltam – a könyvtáraknak stb. jelenleg az uniós (és ezek fényében a nemzeti) jog alapján erősen korlátozott lehetőségeik vannak például a digitalizálásra és a tartalmak megosztására. A tanulmány minőségére garancia a Lucie Guibault, Guido Westkamp és Thomas Rieber-Mohn szerzőtrió. Amint elolvastam az anyagot, cikkajánlóban írok róla! (Köszönet Tóth Péternek a linkért!)

Úton az árva mű irányelv – Nem akarok folyamatosan ígérgetni, de ezúttal is azt kell mondanom, hogy „íme egy hír, tessék ránézni, én is el fogom olvasni”. És ez így igaz! Az Európai Tanács, az Európai Parlament mind megtárgyalta a kérdést, és a múlt héten sikerült egy olyan szövegtervezetet tető alá hozni, amelyről részletesen kell és szeretnék is beszélni. Szükséges lesz a szöveg összevetése a tavaly közzétett irányelv-tervezettel (főleg annak neuralgikus pontjaival), illetve át kell tekinteni, hoz-e bármi új fontos rendelkezést. Az árva művek kérdésköre ugyanis kiemelkedően fontos lesz az elkövetkezendő néhány évben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük