Kalózhajó vontág találkozása…

Nem is oly rég hatalmas sikert könyvelhetett el a Német Kalózpárt, amikor bejutott a berlini tartományi parlamentbe. Talán épp ezt meglovagolandó hazánkban is éledezni látszanak a kalózmozgalmak.

Először is szögezzük le: Kalózpárt már létezik egy ideje hazánkban. Honlapjuk 2009 októbere óta tartalmaz információkat, habár úgy fest, mintha 2010. augusztus és 2011. május között nem történt semmi a weboldalukon. Jelenleg elég gyakran frissített, részletes híreket, elemzéseket közölnek, ráadásul szervezeti felépítésükről és programjukról is jól lehet tájékozódni. Ennek megfelelően a nyílt kommunikációban hisznek, s mindezt szakmai munkacsoportokkal egészítik ki. Remélem, hogy a szerzői jogi munkacsoport nem csak Lessig munkásságára épít, hanem alapos hazai jogi ismeretekkel is rendelkezik. A fájlcserélést mindenképpen legalizálnák, ez külön címszót kapott a honlapon. A Kalózpárt Facebook oldala egyelőre talán nem vonz annyi embert, de ez biztos változhat még. (Egyébként nagy örömömre a Kalózpárt egyik tagja épp most kommentelt egy korábbi bejegyzésemre.)
Ehhez képest újdonság, hogy – ha minden igaz 12 nappal ezelőtt – megszületett a Magyar Kalóz Párt. Weboldalukon – és a hozzám eljuttatott levelükben is – egyelőre a névtelenség és arctalanság homályába vesznek. Előbb-utóbb úgyis lehull a lepel. A weboldalon rögzített célkitűzések fényében világos, hogy 2012 a népszerűsítés, 2013 a színre lépés, 2014 pedig a parlamentbe kerülés éve lesz. A program egyelőre három pontból áll: 1) a fájlcserélés dekriminalizálása; 2) az anonim internetezés megteremtése; 3) a szerzői jogi törvény felülvizsgálata. Már a Népszabadság Online is megemlítette őket, egyelőre a humorérzéküket emelve ki. De talán mindent komolyan gondolnak. Az ő Facebook oldaluk népszerűbb sokkal. Megtisztelő módon e szerveződés pedig bannerben kitette a blogomat a honlapjára. Úgy fest tehát, hogy nyitottak a jogi érvekre is.
Az igazi kérdés az, hogy a nemzetközi szinten is komoly erővé váló kalózmozgalmak hazai alternatívái milyen jövő elé nézhetnek. Az említett berlini tartományi választáson elért siker nem egyedülálló, habár eddig számottevő eredménye csak a svéd kalózoknak volt, akik közül ketten is bejutottak az Európai Parlamentbe. (Az Amelia Andersotterral készül interjúról lásd ezt a posztot.) Ennek ellenére a pártpolitika hazai rendszere lényegesen más képet mutat, mint mondjuk egy nyitottabb Berlinben. Ahhoz, hogy e pártok valamelyike sikerrel vegye az 5%-os küszöböt, kiforrott programmal, széles bázissal, hiteles média arccal kell rendelkeznie, plusz a közösségi médiákon és a hagyományos sajtóban is aktívan jelen kell lenniük. A következő választások még messze vannak, tehát erre minden esélyük megvan. Csak aztán nehogy úgy járjanak vagy tegyenek, mint a szegediként általam is nagyra becsült Magyar Kétfarkkú Kutya Párt, amely zseniális humora ellenére természetesen irreális programmal állt elő. Na jó, nem hiszem, hogy ők a parlamentbe be akartak volna kerülni. Ha azonban a „kalózok” ezt szeretnék, akkor fel kell kötni a gatyót és ügyesen dolgozni kell.

10 thoughts on “Kalózhajó vontág találkozása…”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük