Szemezgetés – IFRRO hírlevél #14.5

Bár korábban már többször merítettem a az IFRRO (International Federation of Reproduction Rights Organizations) hírleveléből, ezúttal azonban olyan tartalmas az aktuális füzet, hogy külön posztot érdemelnek a legfontosabb hírek.

Photo: Veraliah Bueno

Így rögtön olvashatunk a kereskedelmi forgalomban nem kapható művek digitalizálásával és online hozzáférhetővé tételével kapcsolatos, s épp az előző posztban bemutatott egyetértési nyilatkozatról. Olav Stokkmo, akivel júniusban volt szerencsém személyesen is találkozni (a fotón jobb szélen), úgy fogalmazott:

“The MoU has taken a pragmatic and realistic view of how to make available Out of Commerce Works and has not been shy of addressing the real issues. It is ground breaking as representatives of all relevant stakeholder groups have agreed on fundamental principles to enable the making available of an essential part of European cultural heritage, and it puts collective management and the need to recognise the rights of authors (including their moral rights) and publishers at the heart of the system.”

Olvashatunk arról is, hogy a British Library nemrégiben hozott nyilvánosságra egy tanulmányt az árva művek státuszának ellenőrzésével kapcsolatban, amely szerint egy embernek 500.000 könyvet 1000 évig tartana ellenőrizni (könyvenként durván 4 óra), miközben az ARROW program segítségével ez az idő mindössze 5 percre csökkenthető kötetenként.

Ami igazán érdekes lehet, hogy az IFRRO is benyújtotta a véleményét az árva mű irányelv-tervezettel kapcsolatban. Az IFRRO természetesen a lehetséges opciók közül a közös jogkezelésen keresztül történő engedélyezés mellett teszi le a voksát. A teljes vélemény itt érhető el.

A hírlevél beszámol arról az érdekes fejleményről is, melyet bár már nem tudtam beletenni megjelenés előtt álló Google Books cikkembe, de hamarosan, amint elegendő információm lesz róla, mindenképpen blogolok róla. Ez pedig a HathiTrust elleni per. Erről egyelőre elég annyit tudni, hogy a Google Books projekt keretében a Google minden egyes digitalizált kötetről adott egy elektronikus példányt a partner könyvtáraknak. A Google Boks perben ez nem volt vita tárgya, mert a könyvtárak nem tervezték e példányokat konkrétan felhasználni. A nyáron azonban a University of Michigan bejelentette, hogy korlátlan hozzáférést tervez engedni a hallgatóinak és oktatóinak az árva státuszú kötetekhez, mondván, hogy ez beleillik a fair use doktrínába. Ezt persze az Authors Guild (AG) már nem tűrhette, és beperelte a kötetek ily módon történő kezelését végző HathiTrustot. Izgalmas ügy lesz, de per pillanat nem hiszem, hogy ítélettel fog zárulni, és abban sem vagyok biztos egyelőre, hogy az AG-nek ezúttal igaza lenne.

Mindezeken felül néhány érdekesebb uniós, ausztrál, chilei, brit, német, görög, lengyel hírről olvashatunk a hírújságban. Ja, és az amerikai és a francia Google Books perről is! Utóbbi kapcsán fontos hír, hogy a peres felek (a Google mellett a La Martiniére) egyezséget kötöttek, melynek keretében a kiadó a Google oldalán értékesítheti a könyveit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük