Holland reformötlet a fájlcsere ellen

“Történelmileg” jelentős helyszín Hollandia a fájlcsere világában. Innen indult útjára a KaZaa fájlcserélő szolgáltatás, és a The Pirate Bay is ideiglenesen holland területre költöztette szervereit. Épp ezért a holland jogvédők (élükön a BREIN-nel) hosszú ideje vívnak ádáz harcot a jogellenes P2P alapú felhasználásokkal szemben. Úgy fest, hogy újabb fordulóponthoz érkezett a fájlcsere elleni küzdelem: hivatalosan is jogellenesnek nyilvánítanák a jogvédett mozifilmek és hangfelvételek letöltését.

A TorrentFreak a minap számolt be arról, hogy a holland Rendészeti és Igazságügyi Minisztérium oly módon kívánja módosítani a szerzői jogi törvényt, hogy a jogvédett filmes és zenei tartalmak puszta letöltését is szerzői jogsértésnek nyilvánítaná. (A hivatalos holland sajtóhíradás angol nyelvű összefoglalója elérhető itt.) A Minisztérium, majd mindezek után a BREIN jogvédő szervezet is hozzátette, hogy nem kívánnak az “egyszerű” letöltők után kutatni. Az új törvény elsődleges célja, hogy a jogellenes tartalmakat kínáló oldalakat – bírósági döntést követően – blokkolják. A javaslat további kiemelkedő része, hogy a felhasználók személyes adatai csak akkor lesznek kiadhatók a jogosultaknak, ha az érintett személy masszív letöltő. Végül, de nem utolsó sorban a tervezet eltörölné az üreshordozó díjat.
A holland javaslat több okból is gondolkodóba ejtő. Valójában arról lenne szó, hogy a fájlcsere megállíthatatlansága miatt alapjaiban zárnák le az elméleti diskurzust, és nyilvánítanák a jogellenesen hozzáférhetővé tett tartalmak letöltését jogellenesnek?
Ami az üreshordozó díj megszüntetésének tervét illeti, ezt az igazságügyi miniszter azzal indokolja, hogy a magáncélú többszörözés után járó jogdíjak immáron nem kívánatosak, mivel az erre a célra szolgáló technológiai eszközök immáron nem csupán “otthoni célokra” szolgálnak. Mindez azt hiszem komoly vitatémát jelenthet. A hírekből mindenesetre úgy tűnik, a kormány nem önmagában a fájlcsere miatt kívánja felszámolni e jogdíjat, hanem annak “elavult” jellege miatt.
Ugyanígy elgondolkodtató, hogy mitől/mikortól lesz valaki masszív letöltő? Hogyan mérik mindezt? A dinamikus IP-címeknek “köszönhető” azonosítási nehézségek ettől még nem szűnnek meg. A TorrentFreak jelzi, hogy a Minisztérium nem tervez három-csapás rendszert bevezetni, a különféle adatok gyűjtésére, elemzésére viszont szükség lesz a letöltések nyomon követéséhez. Ha ez igaz, milyen hatóság fog eljárni? Abban mindenképpen osztom a TorrentFreak szerzőjének nézetét, hogy a személyes adatok kiadásának feltételhez kötése alkalmas a tömeges bíróságon kívüli kiegyezések (“pay-up-or-else letters”) megakadályozására, ami helyes gondolat (vö. Angliával).
Ugyancsak gondolkodóba ejtő, hogy a reformelképzelés mennyire alkalmas arra, hogy a letöltés jogellenessé nyilvánítása révén a tartalmakat elérésében segédkező weboldalak felelősségét megállapítsák. Legjobb tudomásom szerint Hollandiában nincs olyan másodlagos felelősségi klauzula, mint amelynek segítségével a Napster, a Grokster, az isoHunt stb. elbukott az Egyesült Államokban. (Egészen pontosan ezért utasította el a Holland Legfelsőbb Bíróság a BREIN keresetét is a KaZaa-val szemben még 2005-ben.) Ráadásul ha már a The Pirate Bay a “Most Wanted”, érdemes látni, hogy a mágneslinkek révén a TPB “közreműködése” a fájlcserében – technikai értelemben – nagyon csekély.
Kiegészítve az eredeti szöveget íme egy további adalék: az ITCafé szerzője jogosan említi a Mininovát, mely kiváló példa a torrent alapú fájlcsere elleni küzdelemre. Annyival szükséges árnyalni Barna József írását, hogy a Mininovával szemben nem szerzői jogi, hanem elektronikus kereskedelmi szabályra hivatkozással sikerült fellépni, ugyanis az indexáló oldal nem tudta eltávolítani a jogosultak értesítését követően a jogellenesen megosztott tartalmakra utaló torrent fájlokat. (Valójában ez az egész helyzet rákfenéje a legtöbb európai/kontinentális országban: a szerzői jog nem igazán segít, az elektronikus kereskedelmi “értesítési és eltávolítási eljárás” pedig csak akkor, ha annak nem tesz eleget a címzett.)
Zárásként távolodjunk el a fájlcserélés témájától. A holland javaslat – amennyire én tudom, elsőként a világon – arra is kísérletet tesz, hogy az ún. felhasználói tartalmakat (“user generated content”) szabad felhasználás tárgyának nyilvánítsa. Ennek folytán például a közösségi oldalakra kitett fényképek, a YouTube-ra feltöltött videók mind-mind szabadon felhasználhatóvá válnának. Érdekes elképzelés, Kutiman biztosan örülne neki.
Update #1: A témát illetően lásd az ITCafé írását is, illetve egy ezzel kapcsolatos fórumot is.
Update #2: Íme egy színvonalas kapcsolódó bejegyzés a Kluwer Copyright Blogon.

2 thoughts on “Holland reformötlet a fájlcsere ellen”

 1. Sophie* says:

  Egész jó megoldásnak tűnik ez a holland javaslat, viszont az utolsó bekezdésben említett ötletüket (közösségi oldalra kitett fényképek szabad felhasználhatósága) nagyon nagyon ellenzem.
  Ha feltöltök valamit, szabályozom az elérhetőséget.
  Ha szabályozom, nyilván azért teszem, hogy csak bizonyos kör férjen hozzá.
  Ha csak bizonyos körre nézve szabad és elérhető, akkor másnak nincs joga hozzá, el a kezekkel.

 2. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  A felvetés jogos. Jó lenne tudni, hogy "teljes" szabad felhasználásról van szó, vagy pedig "szabad felhasználás engedhető" a művekre. Mindenképpen érdekes, és úttörő, és ezért kritizálható is lesz a végeredmény.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük