Cikkajánló #2.1 – Letér-e a kitaposott útról az európai szerzői jog?

Teszi fel a kérdés Stefan Larsson, a Lund University kiváló jogszociológusa a SCRIPT-ed idei első számában megjelent cikkében. Stefantól már elemeztem egy írást korábban az online anonimitást biztosító szolgáltatások kapcsán. Most itt egy újabb hasznos tanulmánya, mely a szerzői jogot a jogszociológia oldaláról közelíti meg, és erős kritikai szemüvegen keresztül elemzi azt.

Stefan kiváló ismerője az online szerzői jogi kérdéseknek. Jogszociológusként azonban mindezt egy olyan szemszögből láttatja, amely rendkívül egyedülálló. A „The Path Dependence of European Copyright” című új írásában Stefan kifejti, hogy az eddigi szerzői jogi (szabályozási és jogérvényesítési) csapásirányhoz való ragaszkodás diszfunkcionális eredményekhez vezet. Egyrészt túlzottan zárttá válik a szabályozás, másrészt legitimitási problémák is felszínre kerülnek. Ezt az újabb és újabb normák csak tovább erősítik. Ez utóbbinak megfelelően kritikai szemszögből elemzi az elmúlt évek legfontosabb uniós szerzői jogi forrásokat (és trendeket), így az InfoSoc, a jogérvényesítési, valamint a hírközlési adatok megőrzésével kapcsolatos irányelveket, a Telekom csomagot és az ACTA-t.
A tanulmány kiugróan értékes része a 4. fejezet, amely az említett normák jogszociológiai analízisét adja. Ebben a szerző külön kitér az elsősorban a fájlcserélésnek köszönhetően kibontakozó „szerzői jogi háború”, illetve ez által generált jogalkotási hullám okozta legitimációs problémákra. Ezt követően arra is felhívja a figyelmet Stefan, hogy a kitaposott ösvényről nem hogy letérni nem kíván a jogalkotó, de azt inkább még tovább szélesítené (ugyancsak a fentebb említett normák segítségével). Az ezzel kapcsolatos problémák vázolásával ér véget a tanulmány.
Az alábbi linken elérhető Stefan saját kezű (és épp ezért lényegesen mélyebb) összefoglalója a cikkéről. (Nagyon kedves, hogy megemlít e bejegyzésében:-) Aki csak teheti, olvassa el ezt az írást, de még inkább a teljes cikket!
Más: Stefan (lásd a képen) és társai egy olyan kutatásba is belekezdtek, amelyről ebben a pillanatban már le is maradtunk. Egy hozzám is eljuttatott – és általam minimálisan kiegészített – kérdőívet tettek közzé a The Pirate Bay oldalán, három napra „The Research Bay” névre változtatva az indexáló oldalt. Ennek keretében a fájlcserélő társadalom szokásaira keresnek választ a kutatók. A kutatásról még a TorrentFreak is beszámolt. Mivel az említett három nap alatt hetvenezernél is több válasz érkezett hozzájuk, az adatgyűjtés lezárult. Amint lesznek eredmények, Stefan ígéretei szerint e blog olvasói is hallani fognak róluk. Egy ezzel kapcsolatos interjút a Lund Egyetem honlapján olvashatunk itt (svéd nyelven).
Update #1: Stefan tömör összefoglalóját a TorrentFreak is lehozta! Gratula!

2 thoughts on “Cikkajánló #2.1 – Letér-e a kitaposott útról az európai szerzői jog?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük