Az íreknél is zöld utat kapott a három csapás

Ellentétben Franciaországgal vagy Angliával, Írországban jelenleg úgy tűnik, nem törvényi szinten kerül rendezésre a fájlcserélőkkel szemben bevethető “három csapás” módszere. A legfontosabb (az ír zeneipar 90%-át lefedő) jogvédő szervezet, az IRMA, ugyanis tavaly privát megállapodást kötött Írország legnagyobb ISP-jével, az Eircommal, egy három csapás gyakorlat bevezetésére.

A megállapodás alapján a három csapás az alábbiak szerint alakulna: az első értesítés felhívná a fogyasztó figyelmét arra, hogy szerzői jogsértés gyanújába keveredett. A második értesítés azt tartalmazná, hogy a további szerzői jogsértések az előfizetői szerződés megszűnésével, és az internetről való lekapcsolással járhat. Mindezek után a harmadik “csapás” a fogyasztóhoz intézett szerződés-megszüntetési nyilatkozatot tartalmazná.
Az ír megoldás egyik sajátossága tehát az, hogy a francia/angol, vagy a lehetséges belga elképzeléssel szemben nem törvényi szint (vagyis az egész országra kiterjedő hatályú) a szabály alkalmazása, hanem csak a privát szektor egyes szereplői között lesz érvényben. Vagyis lesznek biztonságos csatornák fájlcserélésre, még akkor is, ha a megállapodás által lefedett terület elég jelentős lesz.
Másrészt az is érdekes, hogy az Eircom a szerződés megszüntetését fogja alkalmazni szankcióként – egészen pontosan:

On a third occasion of being detected as infringing copyright, and having reviewed the position, the subscriber will be served by Eircom with a termination notice and, subject to extenuating circumstances arising, will be disconnected thereafter.

Ez utóbbi azért érdekes, mert ezzel az Eircom maga vállalja annak veszélyét, hogy szép lassan elfogynak az előfizetői (még ha ez egészében csak egy költői túlzás is).
Logikusan felmerül a gondolat, hogy van-e lehetősége a fogyasztónak arra, hogy az ellene felhozott egyoldalú váddal szemben valamiképpen védekezzen. A válasz az, hogy igen, a fogyasztó bármelyik stádiumban tiltakozhat a jogsértés vádjával szemben, és az IRMA-Eircom megállapodás alapján az ISP is csak akkor fog megszüntetni bármilyen szerződést, és kapcsol le fogyasztókat a hálózatról, amennyiben semmi kétség afelől, hogy a jogsértés megtörtént:

Eircom has also reserved the right to remove a customer from a particular level or not to effect a disconnection where Eircom has received representations or complaints and believes that the infringement as alleged has not taken place or where there are particular extenuating circumstances which would make the disconnection of the customer unjustified.

Mindezek után érdemel említést, hogy egy dublini bíróság döntésében jóváhagyta a két fél megállapodását, mivel nem találta jogellenesnek a benne körülírt gyakorlatot a fogyasztók személyes adataival kapcsolatban. Az IPKat blogon egy rendkívül friss bejegyzésben elemzik ennek a döntésnek a szövegét. Ínyenceknek javasolt!

Update #1: Úgy fest, hogy a HVG feldolgozta a bejegyzést.

Update #2: 2011 júliusi hír szerint Charleton bírót egyesek megfenyegették azzal, hogy az internetes szólásszabadság elárulása miatt meg fogják keseríteni az életét. Ez nagyon szomorú, semmi szükség nincs az ilyenekre… Íme az Irish Times cikke.

3 thoughts on “Az íreknél is zöld utat kapott a három csapás”

 1. Dani says:

  Nincs itt semmi újdonság, Angliában a Virgin volt az első szolgáltató, ami bevezette a három csapást (önhatalmúlag, nem volt törvényi kötelezettség), talán 2007-ben, de már nem vagyok benne biztos.

  Az ítéletben csak annyit mond ki a bíróság, hogy az IP cím nem személyes adat, ebben igaza is van, meg azt, hogy az eljárás megfelel az idevágó alapelveknek.

  Viszont ebből az jön, hogy a megállapodás szerint csak az IRMAA által beszerzett IP címek ellen indul eljárás, ami teljesen más, mint pl. a HADOPI, mert ott totális kontrollról beszéltek, amihez felhasználó-oldali adatforgalom-ellenőrzés szükséges, tehát spyware.

 2. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Nem is mondtam, hogy feltaláltam a spanyol viaszt. És szerintem az utolsó bekezdést magam is érzékeltettem, bár a spyware-es megoldásra nem utaltam:-)

 3. Dani says:

  Pedig szerintem ez itt a legérdekesebb dolog, mert gyakorlatilag két megoldás van arra, hogy meginduljon egy ilyen eljárás: vagy van egy automatikus figyelőrendszer(tipikusan spyware) vagy pedig a jogosultak bejelentése alapján. Amikor a youtube őrület elkezdődött, akkor a nagy amerikai érdekvédelmi szervezetek(zene és film) egyöntetűen azon a véleményen voltak, hogy avval, hogy a bejelentős rendszert fogadjuk el, akkor az lesz a szerzői jogban a standard, hogy amíg nem veszik észre, addig nyugodtad sérthetsz törvényt. Itt viszont ha jól értem direkt erre a megoldásra utaztak az ír testvérszervezetek.

  (Amúgy nem tudom, hogy végül is spyware-el oldják meg a HADOPI rendszert, csak sokáig erről beszéltek.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük