Röviden a Mininova perről

Bár már jó néhány hónapja meghozták az ítéletet a Mininova ügyében Hollandiában, csak most tudok erről külön bejegyzést készíteni. Fontosnak tartom kiemelni, hogy az alábbi összefoglalás a holland nyelvű ítélet nem hivatalos fordításán alapul.

 

A szórakoztatóipar szereplőinek széles körét felölelő, s a kalózkodással szembeni küzdelmet zászlajára tűző holland BREIN 2008 nyarán indított pert a világ legnagyobbnak tartott BitTorrent indexáló oldalával szemben. A felperes szerint a Mininova [Update: az oldal domainje már egy ideje nem működik, ugyanakkor itt egy érdekes gyűjtés a post-Mininova időkről] a torrent fájlok indexálása segítségével hozzájárult a szerzői jogilag védett tartalmak fogyasztók általi jogellenes megosztásához. A BREIN megítélése szerint ráadásul az alperes értesítési és eltávolítási gyakorlata nem volt képes hatékonyan szembeszállni a jogsértésekkel, mivel az eltávolítást követően újból feltöltött torrent fájlok eltávolítása érdekében újból értesítést kellett a jogosultnak küldenie a Mininova felé.

A bíróság döntése értelmében ugyan az alperes szolgáltatása nem sérti a szerzői és szomszédos jogi jogosultak jogait, azonban az elektronikus kereskedelmi jogszabályokba ütközik azáltal, hogy az általa alkalmazott értesítési és eltávolítási eljárás nem kellően hatékony. Emellett ugyancsak az alperes kárára értékelte a holland fórum, hogy az oldal üzemeltetéséből világos kereskedelmi előnyökre tettek szert. A bíróság úgy találta, hogy a felelősség megállapítását nem befolyásolja a tény, hogy az oldal moderátorai szigorúan töröltek minden olyan torrent fájlt, amely nem kellően „családbarát” (vagyis a hamis és vírusos fájlok, valamint a felnőtt tartalmak szűrése folyamatos volt).

Mindezeknek megfelelően a bíróság elrendelte, hogy a Mininova stábja három hónapon belül töröljön minden jogsértő tartalomra utaló torrent fájl a rendszeréből, ellenkező esetben napi 1000 eurós (összességében maximum 5 millió eurós) bírság kiszabását írta elő az ítélet. A Mininova végül, még a három hónapos határidő előtt, észlelve, hogy képtelen lesz a jogellenes tartalmakra utaló valamennyi torrent fájlt törölni, ezért úgy döntött, hogy majdnem az összes torrent fájlt törli a rendszeréből.

4 thoughts on “Röviden a Mininova perről”

 1. Iko says:

  Volt olyan torrent az oldalon, ami nem jogsértő?
  A kilátásba helyezett szankció mindenesetre megtette a hatását. A kérdés már csak az, hogy ez a csoda hány napig tart!

 2. Daniel says:

  Ez az új taktika, hogy nem a szerzői jogsértésre, hanem "az elektronikus kereskedelmi jogszabályokba ütközésre" alapozzák a torrent ítéleteket, már a Pirate Bay-nél is működött, kérdés, hogy azelőtt miért nem.

  A holland jogszabályokat nem ismerem, de francia ítéletekben már évekkel ezelőtt felmerült a haszonszerzés pl webreklámokból mint súlyolybító/büntethetőséget megalapozó korülmény.

  @Iko: rengeteg jogtiszta torrent létezik. Inkább az a nehezen védhető álláspont, hogy ezeknek a site-oknak az üzemeltetői anarchistáknak, meg a szabad kultúra őreinek tartják magukat, közben meg sokmillió eurót keresnek avval(a reklámbevételekből), hogy jogvédett műveket elérhetővé tesznek.

 3. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  @Iko: igen, a Mininovának határozottan volt olyan szolgáltatása, ami ellenőrzött tartalmak feltöltésére irányult. Ami a vicces ebben, az az, hogy az ítélet szerint a Mininova ezen ellenőrzött tartalmak kivételével mindent törölt. Amikor a múlt héten megnéztem (nem emlékszek pontosan, de meg lehet bármikor nézni), közel 10.000 torrent volt fent a Mininován. Na most feltételezve, hogy még ha jó néhány ki is esett a rendszerből azóta, 10.000 torrent kontra több millió csakis azt jelzi, hogy kőkeményen egy célokat szolgált a program. Úgyhogy az Iko kérdése mögötti lényeggel egyetértek, de azért fontos látni, hogy néhány ezer jogszerű tartalomra utaló torrent fent volt az oldalon.

 4. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  @Daniel: ez igazából már nem annyira új taktika. Sok anyagom van, amiből kitűnik, hogy az értesítési és eltávolítási eljárást jó ideje alkalmazzák. Más kérdés, hogy egy idő után annak sem tudott megfelelni a Mininova, és per lett a dologból. Az ítélet is utalt rá, hogy az adminok ezerrel szűrték a torrenteket, de ez sem volt elég, mert nem voltak elég hatékonyak. Így ez az ítélet azért (is) jelentős, mert végre a bíróság előtt is véleményt formáltak egy elker szolgáltató eltávolítási gyakorlatáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük