Röviden a Mininova perről

Bár már jó néhány hónapja meghozták az ítéletet a Mininova ügyében Hollandiában, csak most tudok erről külön bejegyzést készíteni. Fontosnak tartom kiemelni, hogy az alábbi összefoglalás a holland nyelvű ítélet nem hivatalos fordításán alapul.

 

A szórakoztatóipar szereplőinek széles körét felölelő, s a kalózkodással szembeni küzdelmet zászlajára tűző holland BREIN 2008 nyarán indított pert a világ legnagyobbnak tartott BitTorrent indexáló oldalával szemben. A felperes szerint a Mininova [Update: az oldal domainje már egy ideje nem működik, ugyanakkor itt egy érdekes gyűjtés a post-Mininova időkről] a torrent fájlok indexálása segítségével hozzájárult a szerzői jogilag védett tartalmak fogyasztók általi jogellenes megosztásához. A BREIN megítélése szerint ráadásul az alperes értesítési és eltávolítási gyakorlata nem volt képes hatékonyan szembeszállni a jogsértésekkel, mivel az eltávolítást követően újból feltöltött torrent fájlok eltávolítása érdekében újból értesítést kellett a jogosultnak küldenie a Mininova felé.

A bíróság döntése értelmében ugyan az alperes szolgáltatása nem sérti a szerzői és szomszédos jogi jogosultak jogait, azonban az elektronikus kereskedelmi jogszabályokba ütközik azáltal, hogy az általa alkalmazott értesítési és eltávolítási eljárás nem kellően hatékony. Emellett ugyancsak az alperes kárára értékelte a holland fórum, hogy az oldal üzemeltetéséből világos kereskedelmi előnyökre tettek szert. A bíróság úgy találta, hogy a felelősség megállapítását nem befolyásolja a tény, hogy az oldal moderátorai szigorúan töröltek minden olyan torrent fájlt, amely nem kellően „családbarát” (vagyis a hamis és vírusos fájlok, valamint a felnőtt tartalmak szűrése folyamatos volt).

Mindezeknek megfelelően a bíróság elrendelte, hogy a Mininova stábja három hónapon belül töröljön minden jogsértő tartalomra utaló torrent fájl a rendszeréből, ellenkező esetben napi 1000 eurós (összességében maximum 5 millió eurós) bírság kiszabását írta elő az ítélet. A Mininova végül, még a három hónapos határidő előtt, észlelve, hogy képtelen lesz a jogellenes tartalmakra utaló valamennyi torrent fájlt törölni, ezért úgy döntött, hogy majdnem az összes torrent fájlt törli a rendszeréből.

4 thoughts on “Röviden a Mininova perről”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük