Spanyol törvény a fájlcserélés megakadályozására

A spanyol törvényhozás 2010. január 8-án elfogadta azt az új törvényt, amelynek révén egy új „Intellectual Property Commission” (a spanyol nevét egyelőre nem tudom) kerül felállításra. Ennek az elsődleges feladata az lesz, hogy a jogellenes letöltések folyamatos ellenőrzése segítségével indítványokat terjesszen elő az illetékes bírói fórumoknál egyes weboldalak lekapcsolására. A törvény alapján erre 4 nap alatt kell a bírónak reagálnia.

E törvény tehát legkevesebb két fontos körülményre hívja fel a figyelmet: a spanyolok nem a francia és a tervezett angol „három csapás” módszerével közelítik meg a dolgot, tehát nem a fogyasztókat kívánják kriminalizálni, hanem a fájlcserélést elősegítő oldalak ellen irányul a támadás. Másrészt a 4 napos határidővel rendkívül rövid idő alatt kívánják rendezni az egyes felmerült panaszokat, minél hamarabb, és minél hatékonyabban megakadályozandó a fájlcserélést.

Akit a téma érdekel, itt olvashat egy TorrentFreak jegyzetet, vagy aki spanyolul is ért, ezt a két cikket olvasgassa: első cikk, második cikk.

One thought on “Spanyol törvény a fájlcserélés megakadályozására”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük