NFT-k a szerzői jog világában

Ugyan a kézirat februári lezárású – és ily módon számos példával szegényebb, amelyek az elmúlt hónapokban az NFT-k világából érkeztek -, de lényegében máig naprakész legújabban megjelent cikkem, amely a non-fungible tokenek szerzői jogi vetületeit vizsgálta.

Az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemlében 2022. június 13-án megjelent tanulmány az NFT-kkel kapcsolatos kutatásaim harmadik mérföldköve. Előbb egy szócikk jött ki az Internet Policy Review keretében (Florian Idelbergerrel közösen jegyezve), majd egy hosszas írási és szerkesztési folyamat nyomán az IViR-es blockchain csapattal közösen jegyzett angol nyelvű tanulmányunkat hozta le a European Intellectual Property Review. Hogy azért magyarul is írjak erről a kérdésről, év elején leültem, és papírra vetettem a legfontosabb kérdésköröket, ide értve az NFT-k rövid technikai és történeti hátterét, a jogvédelem tárgyát, a személyhez fűződő és a vagyoni jogok alakulását a web3-ban, az NFT platformok potenciális felelősségét. Remélem, hogy a témakör iránt érdeklődő magyar olvasótábor hasznosnak tartja majd az anyagot.

Jelenleg pedig azon dolgozok, ezúttal egy kedves nottinghami kolléganővel, Ioanna Lapatourával, hogy az NFT-k múzeumi használatáról írjunk empirikus elemekkel megtámogatott tanulmányt. (Igaz, ennek lezárása csak őszre várható.)