Donald Trump esete a The Rolling Stonesszal. Avagy választási kampányban popzenét játszani, szabad-e?

Nem egyedi eset, hogy választási kampányban egy politikus vagy párt zenét, méghozzá jó zenét játszik. A zene segíti, hogy az üzenet eljusson a hallgatósághoz, jó kedvre derít, ezáltal hozzájárul az emberek meggyőzéséhez. Talán ezért is nyúlt Donald Trump amerikai elnök a The Rolling Stones klasszikusához választási kampányában, azonban ehhez a szerzőknek, előadóművészeknek is van egy-két szavuk.

Meg tudja-e a jogosult tiltani, hogy valaki nyilvánosan játssza a művét, előadóművészi teljesítményét egy választási kampányban? Mit jelent a közös jogkezelésen keresztül kapott engedély, és hogy jönnek ide a személyhez fűződő jogok? És vajon a Fidesz milyen alapon használja húsz éve a Roxette nótáját?

E cikk írója a hírt inspirációnak használta ahhoz, hogy magyar szerzői jogi szemüvegen át vizsgálja meg ezt az szerzői jogi csemegét, és gyakorlati javaslatokat is tegyen annak érdekében, hogy a szerzők (előadóművészek) tisztán lássák, milyen jogaik vannak, ha valaki kampányzeneként használja a művüket (előadóművészi teljesítményüket), továbbá a felhasználók is tudják, hogyan javasolt eljárniuk, ha „állandó dalt” keresnek egy rendezvényhez.

A teljes cikk ezen a linken olvasható.

kép: Geralt / Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük