Jog és technológia az I. Jurista Kupán

A pénteki Copy21 Blogshop után a hétvége sem telt eseménytelenül. A Szegeden megrendezésre kerülő I. Jurista Kupán a szombati napon a sport mellett a blogok is főszerepet kaptak. A Gordius blog (gordius.blog.hu) fiatal jogászai arra vállalkoztak, hogy blogjukon „kibogozzák azt a bizonyos csomót”, így közérthető módon publikáljanak jogi témákban.

A szombati eseményen jelen voltak a blog alapítói, szerkesztői és szerzői, akik pályakezdő jogászok illetve Phd hallgatók. Alma mater-ük kivétel nélkül a Szegedi Tudományegyetem, kutatási területük és érdeklődési körük viszont szerteágazó, amely színessé és izgalmassá teszi a blogbejegyzéseket.

 

                              A Gordius bloggerei az I. Jurista Kupán

Fenti célkitűzésük a szombati interaktív előadásuk során is dominált, hiszen a mostani „csomó” egy rendkívül aktuális téma volt, amely a hallgatóságból mindenkit érintett, egy jogász szakos hallgató egy napjának eseményeire fűzték fel ugyanis a technológia és jog összekapcsolódásával foglalkozó előadásaikat Simon Emese moderátor vezetésével.

 

A képzeletbeli joghallgató első dolga felkelés után a Facebook megnyitása volt. A közösségi médiához kapcsolódó adatvédelmi kockázatokra Lukács Adrienn hívta fel a figyelmet, majd a munka világába kalauzolta a hallgatóságot, és beszélgetést indított a közösségi médiában megjelent, elbocsátást eredményező bejegyzések jogi hátteréről.

 

A joghallgató napja a bíróságon folytatódott, ahol egy tárgyaláson vett részt. Márki Dávid kutatási területe az igazságszolgáltatás nyilvánossága, különös tekintettel a bírósági eljárások sajtónyilvánosságára. Arról beszélt, hogy a XXI. században az igazságszolgáltatás fokozottan jelen van a médiában, a hírek nagy százalékát adják a különböző bírósági ügyek, amely kihívások elé állítja mind az igazságszolgáltatásban dolgozókat, mind az állampolgárokat.

 

Miután kellőképp elfáradt a tárgyaláslátogatáson a képzeletbeli joghallgató, hazament és pihenésképp megnézett egy filmet. És mi az első dolog, ami eszünkbe jut? Persze az, hogy biztosan letöltötte. Jómagam beszéltem arról, hogy a világban megfigyelhető tendencia az, hogy az illegális letöltés szerepét átveszi a legális streaming, hiszen rengeteg előnye van, amelyek segítségével felveheti a versenyt az illegális fájlcseréléssel.

 

A joghallgató ezután bulizni indult a Tisza-partra, ahol sokszor találhatóak eldobott üvegek, ételes dobozok. A környezetvédelem fontosságára és a környezettudatosság meghatározó szerepére Sziebig Orsolya hívta fel a figyelmet.

 

Bulizás közben a joghallgató úgy döntött, hogy megiszik egy Heineken sört. Egy jogásznak mostanság erről a márkáról egy jogvita juthat eszébe, mégpedig hogy az előbb említett gyártó uniós védjegybitorlás miatt beperelte az Igazi Csíki Sört. Ennek apropóján beszélt az előadás meghívott vendége, dr. Luszcz Viktor, az SZTNH elnöke a szellemi tulajdonvédelem különböző ágairól. Egy szemléletes példán keresztül mutatta be, hogy az IP jelen van mindennapjainkban, szinte bármerre nézünk, találkozhatunk védelem alatt álló művekkel. Az előadás az SZTNH szerepének bemutatásával zárult.

 

A Blog írói fontosnak tartották felhívni a figyelmet arra, hogy a technológia rohamos fejlődése milyen jogi kihívásokat tartogat számunkra, akár a hétköznapi rutinunk során is. A Gordius standjához látogatva a vállalkozó szelleműek kvízt tölthettek ki nyereményekért, valamint mókás fotókat készíthettek a selfie falnál a szombati nap hátralevő részében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük