A NAFTA sztori #2 – A harmadik kör a szerzői jogról is szólt

A szeptember 23-ai hétvégén került sorra a NAFTA újratárgyalásának harmadik fordulója, ezúttal a kanadai Ottawában. A jelek szerint megkezdődtek a tárgyalások a szerzői jogról is. Részleteket mégis keveset tudunk.

Még a találkozó előtt közölt írásában a New York Times előre jelezte, hogy a mostani, harmadik fordulótól veszi kezdetét az érdemi, részletekbe menő egyeztetés a NAFTA tagállamok képviselői között. A három partner közül egyértelműen legvehemensebb – pontosabban egyedül vehemens – amerikai álláspontot jól tükrözi, hogy a szövetségi kereskedelmi miniszter, Wilbur Ross, még az ottawai találkozó előtt publikálta véleményét a Washington Postban, ahol az elnöki adminisztráció lassan unalomig ismételt álláspontját képviselve közölte, hogy a NAFTA jelenlegi formájában megöli az amerikai álláshelyeket. Ami új, hogy ezzel egyidejűleg Ross kabinetje egy jelentést is közzétett, amelyben igyekezett alátámasztani mindezt számokkal és érvekkel. (Nevezetesen például azt, hogy kevesebb autóalkatrészt gyártottak a NAFTA 1995-ös hatályba lépése óta az Egyesült Államokban.) Számos szakértő ugyanakkor továbbra is arra figyelmeztet, hogy a kormányzati logika nem biztos, hogy előremutató, és könnyen lehet, hogy az amerikai gazdaság nagyobbat bukhat a mostanra kialakult rendszer felszámolásával/módosításával.

Ugyancsak a forduló előtt adott hírt arról a kanadai jogász professzor, Michael Geist, a blogján, hogy Bell, Kanada legerősebb telekommunikációs cége, szinte hihetetlen, de egy kötelező, bírósági felülvizsgálatot nem engedő, a kalóz weboldalak blokkolását eredményező rendszernek, valamint a szerzői jogok kereskedelmi mértékű megsértésének teljes körű, büntetőjogi szankcionálásának a NAFTÁ-ba foglalását kérte a kanadai kormánytól. Szerencsére vannak megfontoltabb hangok is. A kanadai parlament előtt folyó meghallgatásokon elhangzott további álláspontok szerint a kanadai szerzői jogi rendszer felülvizsgálata nem történhet meg a NAFTA keretében, csakis a 2012-ben elfogadott szerzői jogi reformtörvény kezdődő felülvizsgálatának a részeként. Világosan jelzi mindez a kanadai álláspontok megosztottságát. Míg a Bell a NAFTA tárgyalásokat (azok titkosságával együtt) részesíti előnyben, a szakma egyéb képviselői csakis a nyilvános konzultációban hisznek. Csekélyke, Kanadával kapcsolatos ismereteim tükrében én most arra voksolnék, hogy kormányzati szinten az utóbbi logika fog győzedelmeskedni.

Végül kicsit meglepő, de magáról a harmadik fordulóról viszonylag kevés információt lehet találni most az interneten. Az Infojustice gyorsjelentése szerint a titkosan zajló tárgyalásokon a szerzői jogi szabályok újratárgyalása is terítékre került. A jelek szerint azonban ennek nem része az amerikai partnerek szerint a szerzői jogi egyensúly fenntartása. Ha ez azt jelenti, hogy a felhasználói érdekek kárára történő szigorításokat lát csak elképzelhetőnek az Egyesült Államok, akkor minden valószínűség szerint komoly ellenállásra számíthat Kanada és Mexikó részéről. Nem említi a szerzői jogot az a hivatalos közlemény, amely diplomáciai felületen jelent meg. Eszerint:

 

„Negotiators made significant progress in several areas through the consolidation of text proposals, narrowing gaps and agreeing to elements of the negotiating text.  Negotiators are now working from consolidated texts in most areas, demonstrating a commitment from all parties to advance discussions in the near term. In particular, meaningful advancements were made in the areas of telecommunications, competition policy, digital trade, good regulatory practices, and customs and trade facilitation.  Parties also exchanged initial offers in the area of market access for government procurement.”

A tárgyalások negyedik fordulójára 2017. október 11-15. napokon Washington D.C.-ben kerül sor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük