Kalóz oldalak „száműzetése” a keresőkből

Ha most brit felhasználó lennék, elmorzsolnék egy virtuális könnycseppet. Az ITcafe frissen közölt cikke alapján ugyanis a Google és a Microsoft vállalta, hogy a szigetországban nyújtott szolgáltatásaiban módosítja a keresők algoritmusát.

A két óriás aláírtak egy magatartási kódexet, amelyben vállalták, hogy aktívan fellépnek az olyan oldalak ellen, amelyek jogsértő módon közvetítenek a nyilvánossághoz, illetve tesznek hozzáférhetővé filmeket, zenéket, sporteseményeket, egyéb digitális tartalmakat. A szoftveres akadály(ocska) ismét egy kiváló példa arra, hogy a jog peremterületén milyen egyéb, a gépben rejlő machinációk állnak rendelkezésre a szerzői jogi jogosultak eszköztárában.

A kereső szolgáltatások üzemeltetői korábban is tettek már lépéseket azért, hogy a nyilvántartott kalózoldalakat a kereső a kulcsszó beírásakor ne ajánlja fel automatikusan, illetve ne jelenítse meg a várható találati listát. Nyártól várhatóan ez tovább szigorodik. Ugyan letiltani nem fogják a kalózoldalakat, de ha a keresett kifejezés olyan tartalomra mutat, amelyek a gyanús oldalakon is fellelhetők, a keresőmotorok a felhasználó számára a legális oldalakat fogják első körben megjeleníteni.

A Google és a Microsoft intézkedését megelőzte az Intellectual Property Office-szal, illetve a kulturális, média- és sportügyekért felelős minisztériummal való egyeztetés, amelyet a távközlési felügyelet (Office of Communications) is támogatott.

Nagy-Britanniában nem ez az első lépés a jogsértő weboldalakkal szemben. Az eddigi intézkedések között szép számmal megtalálhatók az érintett weboldalak internet-hozzáférés szolgáltatók általi blokkolásai. Ezek hatékonysága csak akkor érheti el a kívánt eredményt, ha a most bemutatotthoz hasonló – pl. hirdetések elhelyezésének megnehezítése, follow the money – lépéseket megteszik a legnagyobb piaci szereplők.

Kép.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük