Finn népi kezdeményezés a szerzői jog reformjáért

Ha már Finnországban vagyok, igyekszek egy kicsit nyitva tartani a szemem szerzői jogi hírekért is. Jobb téma nem is kerülhetett volna az utamba, mint a januárban indított népi kezdeményezés, amelyet a szerzői jog reformjáért indítottak.

A kezdeményezés szövege az alábbi linkre kattintva érhető el, persze csakis finn nyelven (a finn-magyar nyelvrokonság hívői lesznek szívesek ellenőrizni az elmélet helytállóságát). Szerencsénkre azért nem csak finnül adtak már hírt az eseményről. A TorrentFreak még januárban számolt be a január 23-án indított aláírásgyűjtés részleteiről. Az előterjesztés ezek szerint a szerzői jogsértések esetén kiszabható szankciók enyhítésére, a szabad felhasználások szélesítésére, avagy a format-shifting (formátum átalakítással járó többszörözés) bevezetésére tesz javaslatot. A TorrentFreak szerint a kezdeményezés hátterében az a híres finn eset áll, mikor a rendőrség egy kilenc éves kislány Micimackós laptopját is lefoglalta szerzői jogsértés okán.
A népi kezdeményezés közjogi szabályai szerint 50.000 aláírásra (a népesség durván 1%-ának a támogatására) van szükség ahhoz, hogy a kezdeményezést a parlament (Eduskunta) napirendre tűzze. Az említett aláírások összegyűjtésére összesen hat hónap áll rendelkezésre. Ugyanakkor fontos tudni, hogy máig csupán a harmincezres határt lépte át a támogatók száma, vagyis a rendelkezésre álló kb. két és fél hónap akár még “necces” is lehet. Nincs kizárva a minimális mennyiség összegyűjtése, mint ahogy az sem elképzelhetetlen, hogy elmaradnak a várakozásoktól az indítványozók. Nem véletlen, hogy április végén még blackouttal is támogatták egyesek az ötlet sikerre vitelét. (Lásd a TorrentFreak és az EDRi-gram híradását.)
Ja, és még mielőtt valaki hazánkban is elgondolkozna a népi kezdeményezés gondolatán: ha finnül nem is értünk, azért a karakterek száma egyértelmű lehet. A fent megjelölt linkre kattintva világossá válhat, hogy az előterjesztők egy alaposan kidolgozott indítványt tettek le az asztalra, vagyis nem a levegőbe beszélnek.

4 thoughts on “Finn népi kezdeményezés a szerzői jog reformjáért”

 1. Kovács Anna Kaarina says:

  Keresedre leellenöriztem es kicsit rakerestem a kezdemenyezes szövegere. A "nepikezdemenyezes.fi" oldalon valoban nincs angolul szöveg, de a kezdemenyezesnek keszitett sajat honlapon van egy nagyon rövid es tömör angol összefoglalo "Common sense to the copyright law": http://www.jarkeatekijanoikeuslakiin.fi/en/index.html#info

  Es valoban, itt kidolgozott kezdemenyezeseket keszitenek az aktiv civilek es meg a facebookon is megy a terjesztes: https://www.facebook.com/tekijanoikeuslaki

 2. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Sejtettem, hogy rád lehet számítani, kaarina, néhány hasznos információval!!!

 3. Hycker says:

  Amíg itthon nem lesz valami mega-média értékű botrány egy ilyen lefoglalással kapcsolatban addig nem is lesz semmiféle kezdeményezés (legalábbis ami túl fog mutatni az ilyenkor szokásos internetes fröcsögésen)

 4. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Én nem hiszem viszont, hogy ezt "megabotrányhoz" kellene vagy lehetne kötni. Ha lennének olyan emberek, akik értik a szerzői jogot, és úgy kezdeményeznének reformot, még okés lenne, de ilyet jelenleg nem látok. Másrészt szerintem jelenleg a közvetlen demokrácia gyakorlása komoly kivétel, nem tipikus módja a véleményformálásnak. Szóval szerintem ilyen nálunk egyébként se lesz egy ideig…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük