InfoCopy Diákkör: Szerzői jog – kinek és minek

Követve lassan tradíciónak nevezhető gyakorlatunkat, Grad-Gyenge Anikó, Békés Gergely és Tóth Péter Benjamin kiváló szerzői jogász kollégák után új vendéget fogadott az InfoCopy Diákkör 2012 őszén. A fenti címmel tartott ugyanis előadást Szegeden Pogácsás Anett, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar adjunktusa.

Anett, aki „szabad idejében” a Pázmányos jogász palánták útját egyengeti a jövő évi, Szegeden megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (amelyen szerencsére a mi kis csapatunkból is páran – remélhetőleg – részt fognak venni) a szerzői jog kiváló ismerője, a Szerzői Jogi Szakértő Testület tagja. A minap tartott előadásában az alapoktól indulva (vagyoni jogok, személyhez fűződő jogok, szabad felhasználások) vezette át a hallgatóságot olyan kérdéseken, mint a szerzői jog szerepének fontossága, ezzel együtt a társadalom és a szerzői jogosultak között meghúzódó érdekellentétek, az egyensúlyi helyzet megteremtésének szükségessége (megvalósíthatósága), a szerzői jog eltörlését hirdető irányzatok térnyerése, az internet térnyerésével felszínre törő bizonytalanságok, így például miként formálódik a webes környezetben az elvárhatóság tétele, és még a plágium esetköre is felmerült. Íme egy idézet, amely méltán volt mottója a tegnapi beszélgetésnek:

„Nem tudhatjuk, milyen sors várt volna Beethovenre és Goethe-re, ha az emberek kizárólag készpénzben fejezhették volna ki a műveik iránti elismerésüket.” (Rejtő Jenő)

Hogy a találkozó mennyire jól sikerült, számomra két tényből volt leszűrhető: a csapat egy része lelkesen fejtette ki véleményét a hallottakról, különösen a zeneipar kapcsán hangzottak el érdekes észrevételek (milyen irányba tendál a szerzői jogvédelem a zene világában; Békés Gergő is épp ehhez hasonlóakról beszélt egy éve). Másrészt a találkozó jóval (negyed órával) a tervezett befejezési időt követően ért csak véget.
Mindezek fényében merem remélni, hogy a szegedi palánták vaskos gondolatokkal tértek haza tegnap. Az pedig legyen az én feladatom, hogy kitaláljam, ki lesz az InfoCopy Diákkör jövő tavaszi meghívott előadója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük