Mini kutatás Lyonban

A hosszú, tavalyról egészen eddig elnyúló oktatási „roadshow” keretében – egy jó időre – utolsó külföldi oktatási helyszínemhez érkeztem. A célpont Lyon, Franciaország. Ismét rendkívül lelkes, kitartó csoportra leltem, akik érdekes módon regisztráció ide vagy oda, egyre csak többen lesznek. Ott tartunk, hogy az eredeti 14 emberke helyett már 20 van a listámon, és ezek közül csak egy nem jelent meg. S mivel az egész LLM csoport 28 főből áll, a végén még mindenkit látni fogok.

Ellentétben azonban több órámmal, ezúttal nem csak emberből, hanem időből is rengeteg adatott meg. Ennek örömére úgy döntöttem, hogy egy próba kutatásba vonom be a hallgatókat. Ahogy az a jelen blogból is jól kitűnik, sok időt töltök a DDL szolgáltatók jogi felelősségének boncolgatásával. Németh Laci kollégámmal 2009-ben folytattunk egy kutatást, ami a RapidShare és a Data.hu oldalak értesítési és eltávolítási gyakorlatát vizsgálta meg. Ha csak alap szinten is, de ezt továbbviszem most, és négy lelkes hallgató (az amerikai Sarah Pfeiffer, a tajvani Chiu-Lin Hung, a malajziai Chong Litsan és a kanadai Craig Garbe) bevonásával további DDL szolgáltatókat fogunk tesztelni.

Hogy legyen milyen aktuális elérési útvonalra hivatkozni, a jelen bejegyzésemhez ideiglenesen hozzácsatolom a vizsgált cyberlockerek letöltési linkjeit. Arra kérnék mindenkit, aki ezt a röpke bejegyzést olvassa, hogy NE TÖLTSE LE A FÁJLOKAT, mert ha idő előtt elfogynának a letöltési lehetőségek, az nem lenne jó a kutatásunk szempontjából. A felmérés eredményeiről hamarosan külön is beszámolok!

LimeLinx linkMegaUpload linkHotfile linkFile Factory link

Update #1: A MegaUpload 3 órán, a LimeLinx pedig 5 és fél órán belül problémázás és további tájékoztatás kérése nélkül törölte az „állítólagos” jogsértéseket (vagyis simán mindent elhitt). Ráadásul egyik szolgáltató sem küldött visszajelzést a panaszos félnek, a honlapjukon elérhető információk pedig elég ködösek abból a szempontból, hogy a link miért nem aktív már…

Update #2: Azóta már a Hotfile link is elhalt. Mint a hallgatók csütörtöki beszámolóján kiderült, a törléshez mindössze 80 percre volt szüksége a Hotlink illetékesének.

Update #3: A negyedik szolgáltató (a File Factory) az első szolid figyelmeztetésre egyáltalán nem reagált, azonban a második – precízen megszerkesztett, kissé fenyegetőző – értesítésre hamar reagálva, összességében még így is több, mint 48 óra alatt deaktiválta a linket.

A felmérés valamennyi lényeges eleme a szombaton készített külön bejegyzésben olvasható. (The analysis of the mini research is summarized in the Saturday post – accessible via the previous link.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük