Elkészült a HADOPI logója

Nos, eljött végre az az idő, amikor a francia fájlcserélők szembenézhetnek a jogsértő P2P alkalmazások visszaszorítására hivatott HADOPI szervezettel. Vagy legalábbis annak logójával. Érdemes egyébként kis vizsgálatnak is alávetni a logót. Bár nem kívánok pszichiátriai esetnek tűnni, de első meglátásra a piros “o” betű a “d” és a “p” betűk, mint “nyomozók”, által közrefogott, és menekülni nem hagyott bűnözőnek, jogsértőnek tűnik.

Egyéb véleményeket és értelmezési módszereket szívesen fogadok.

3 thoughts on “Elkészült a HADOPI logója”

 1. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Na, akkor ez így még szebb. Bár a hír arról szól, hogy egy sajátos karakterrel készült a Hadopi logó, amely karakterrel csakis a France Telekom rendelkezhet, de a hírnek így is van jelzésértéke. Bár ez lehet akár puszta véletlen is. De ki tudja?

 2. Daniel says:

  "Bár a hír arról szól, hogy egy sajátos karakterrel készült a Hadopi logó, amely karakterrel csakis a France Telekom rendelkezhet, de a hírnek így is van jelzésértéke."

  Nem egészen.

  1. Mivel a logo csak beűkből áll, nincs más grafikai elem, ezért szerintem ez pont olyan súlyos, mintha egy olyan logo-t loptak volna el, ami tartalmaz valami emblémát/grafikát. Ráadásul egy betűtípus tervezése nem kis munka. Ezen a linken érhető el a szóban forgó tevező(Francois Porchez) betűtípusgyűjteménye, jól látszik, hogy a "Bonjour" nevű nem kapható. Tehát lemásolták.

  http://www.typofonderie.com/

  2. Ha olvasunk a sorok közt:
  "The design agency Plan Creatif that created the Hadopi logo has now admitted it used the typeface by mistake and the design had now been "tweaked"."

  Akkor rögtön látjuk, hogy a Plan Creatif szándékosan ellopta ezt a betűtípust, mivel ha azt a Fr. Tcom megvette, akkor nem lehet "véletlenül használni", mert nem lehet véletlenül megszerezni se, lásd az előző pontot. A mondat második fele sem valami menyugtató, az, hogy "the design has been tweaked" virág nyelven azt jelenti, hogy megváltoztatták annyira a betűket, hogy ne legyen égbekiáltó a hasonlóság. Úriemberek ilyenkor lesöprik az eddigi logo terveket és teljesen újat terveznek.

  Az ilyen esetek teljesen mindennaposak, nem is a francia állam vagy az éppen születő hadopi tehet erről, csak az irónia miatt jegyeztem meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük