Hírmorzsák #10.1

Drake újabb sampling per elé néz. Mi lesz veled mozi? 2019 legfontosabb szerzői jogi történései – Kínában. Főtanácsnoki indítvány a Brompton Bycicle ügyben. Az Egyesült Királyság passzolja a CDSM-irányelvet. – Hírmorzsák #10.1.

Drake újabb sampling per elé néz – Azután, hogy 2017-ben a fair use tesztre hivatkozással megúszta a felelősségre vonást Drake, újabb sampling per várhat rá.

Mi lesz veled mozi? – Sokan sokszor temették már a mozit, ám a filmszínházak velünk vannak továbbra is. (Igaz, gyermekkorom mozis élményei már a múlté, de legalább a plázák lélektelen mozijai azért lehetőséget a tartalomfogyasztásra.) Mégis: a mozis bevételek csökkentek 2019-ben az Egyesült Államokban. Ez részben a streaming további erősödésével magyarázható (vagyis pénz azért a filmiparban bőséggel van), ám a jelek szerint a szuperhősmozis franchise-ok sem a régiek már…

2019 legfontosabb szerzői jogi történései – Kínában – Az IPKat blogon minden év elején közzétesznek egy hírt, amiben a kínai NCAC saját gyűjtését ismertetik a legfontosabb kínai szerzői jogi fejleményekről. Az olyanoknak, mint én, akiket érdekel ennek az országnak a joga, igazi aranybánya az ilyen írás.

Egy Brompton

Főtanácsnoki indítvány a Brompton Bycicle ügyben – Nagyon fontos ügy fekszik az EUB előtt a formatervek szerzői jogi védelmét illetően. Az ügyben eljáró főtanácsnok indítványában a szerzői jogvédelem elutasítását javasolta a képen is látható ikonikus bicikli formaterv szerzői jogi védelmét illetően arra hivatkozással, hogy a forma alapvetően funkcionalitáson alapul. Az összehasonlító szerzői jog iránt érdeklődőknek az ügy azért lehet igazán érdekes, mert hasonló jellegű jogvita már az Egyesült Államokból is ismert (érdekes módon ott bicikli tárolók formatervét illetően; lásd: Brandir v. Cascade). A főtanácsnoki indítvánnyal személy szerint egyetértek. Az indítvány elemzését lásd az IPKat blogon és a Kluwer Copyright blogon (itt és itt).

Az Egyesült Királyság passzolja a CDSM-irányelvet – Chris Skidmore, az Egyesült Királyság kormányának egyik minisztere világossá tette: mivel a CDSM-irányelv átültetésének határideje 2021, amikorra az országa már biztosan elhagyja az EU-t (és az átmeneti időszak is lejár), a CDSM-irányelv átültetése szóba se jöhet… Érdekes gondolatok. E vonatkozásban (a fenti linken túl) Martin Kretschmer gondolatait is ajánlom elolvasni a Kluwer Copyright blogon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük