Workshop a zenei szerzői jogi tudatosságról

A szellemi tulajdon világnapját is megünnepelendő 2017. április 26-án workshopot tartottunk Szegeden, ahol a szerzői joggal kapcsolatos tudatosságról beszélgettünk – és néztünk egy kis rajzfilmet.

Merthogy még tavaly pályáztunk egy mini kutatócsoporttal (Harkai István, Petrovszki Klára és Bujdosó Villő volt rajtam kívül ennek a tagja) az Igazságügyi Minisztérium kutatás- és oktatásfejlesztési programjai keretében egy kis kutatási támogatásra. Ennek keretében azt vállaltuk, hogy a témakört érintő tanulmányon kívül egy öt részből álló rajzfilmet készítünk, ami egy zenekar életén keresztül mutatja be a szerzői jog fontosságát.

Workshop szelfi

A tanulmány elkészült (megjelenése két hét múlva várható), a rajzfilmek is úton vannak. Ezért a szellemi tulajdonvédelem világnapját meglovagolva egy workshopon ismertettünk meg a lelkes egybegyűltekkel mind a szerzői jogi tudatosság fontosságát, illetve azon elképzeléseinket, hogy e tudatosságot hogyan lehetne – a magunk szerény eszközeivel – tovább erősíteni. Így mi arra gondoltunk, hogy érjük el a fiatalokat a közösségi média-felületeken és a YouTube-on keresztül, beszéljünk (és beszéljenek rólunk és a témáról) a Twitteren etc. Mi mással lehetne ezt könnyeben elérni, mint egy (cuki) állatkarakterekre építő audiovizuális tartalommal? Innen is jött a rajzfilm ötlete.

Cali, a hópárduc, Pete, a gyík(arc), Vic, a kolibri és Steve, a (front)sün

A rajzfilmet és a karaktereket megálmodtuk (megszülettek a Kottakalózok), forgatókönyvbe gyúrtuk, fantasztikus zenész (Temesi Bertalan) és grafikus (Kozma Péter és Nemes Regina Alma) kollégákat találtunk a feladathoz, akik szívüket-lelküket beletették a közös munkába. És így már nagyon jól állunk ahhoz, hogy az epizódok egymás után érkezzenek. (A workshopon az elsőt a jelenlévők már láthatták is.) Mivel konkrét elképzeléseink vannak a rajzfilmekkel történő kampányolást illetően, ezért itt és most még nem mutatunk belőle részleteket, de azért két képet már örömmel megosztunk az érdeklődőkkel. (Az egyik már nem újdonság.)

A projektet illetően a továbbiakban is szolgálunk majd részletekkel. Mondhatni stay tuned!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük